Julia Osendarp
Julia Osendarp Hobby en sport 12 aug 2022
Leestijd: 2 minuten

Naar het strand met het warme weer? Let op voor kwallen en algengroen zeewater

Ga je dit weekend lekker naar het strand met de kinderen? Pas dan op voor een groenige zee en veel kwallen. Met tropische temperaturen tot boven de 30 graden zweten en puffen we wat af. Niet gek dat veel mensen verkoeling opzoeken op het strand. Door een oostelijke wind zijn er echter ook veel kwallen.

Volgens de Kwallenradar zijn er zeker vandaag en morgen veel kwallen aan de Nederlandse kust. Zondag lijken er minder kwallen te zijn. Ook hebben sommige strandgangers wellicht opgemerkt dat het water groener is dan normaal.

Kwallen en algen in zeewater

Meteoroloog Yannick Damen van Weeronline, legt aan Metro uit hoe dat zit. „Algen veroorzaken de groene kleur in het zeewater. Het zeewater aan de Nederlandse kust is op dit moment ruim 21 graden en door de hittegolf loopt de zeewatertemperatuur langzaam op naar 22 graden. Dat is aan de hoge kant voor deze tijd van het jaar”, vertelt de meteoroloog.

En dan wat betreft de kwallen voor dit weekend. „Bij een oostenwind (en die hebben we dit weekend) zie je vaker een groter aantal kwallen. Wanneer de wind oostelijk is, stroomt het water op de zeebodem namelijk naar onze kust toe en voert kwallen met zich mee.”

Grotere kans op zeevonk door hittegolf

Volgens Damen blijft het overigens, buiten de kwallen en algen om, perfect strandweer. „Qua tip zou ik mensen nog mee willen geven, ga lekker vroeg naar het strand. Om 7.00 uur is het al 20 graden aan de kust en aangezien er weinig wind staat, voelt het dan al heel aangenaam aan. Echt zonnebaden is er zo vroeg natuurlijk nog niet bij, maar je krijgt er wel rust en een aangename temperatuur voor terug.”

Mocht je overigens een oranjerode laag op het water zien drijven, dan kan dat zeevonk zijn. „Dat is een alg die verder geen kwaad kan en prachtig blauw oplicht als het donker wordt.” Dit zijn de plaatjes die je wellicht wel eens voorbij hebt zien komen, waarbij het water oplicht in een blauw glinsterend tafereel. Zelf heeft de meteoroloog nog geen signalen van zeevonk gezien deze dagen, maar met het weer dat er nu is, is dit wel mogelijk. „Het loont om wat langer op het strand te blijven in elk geval.”

Warme nachten? 9 manieren om beter te slapen tijdens hittegolf

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.