Gina Koninkx
Gina Koninkx Emoties 20 aug 2020
Leestijd: 2 minuten

4 dingen waar je op moet letten als je kind een timeout van jou krijgt

Je kan ze soms wel achter het behang plakken: kinderen. Zeker als ze echt niet willen luisteren. En dat laatste heeft consequenties, net als gedrag dat sowieso niet wordt getolereerd in jullie huis. In sommige gevallen kun je zelfs overgaan op een timeout. Wij leggen je uit hoe dat het best werkt.

Een timeout toepassen

Een timeout toepassen doe je natuurlijk niet zomaar. Dan is je kind al (redelijk ver) over je grenzen heen gegaan. Dit is waar jij als ouder aan moet denken als je je kind een timeout geeft.

1. Geef eerst nog een waarschuwing

Geef ze eerst een waarschuwing voordat je daadwerkelijk een timeout geeft. Een timeout is namelijk de laatste stap die je onderneemt wanneer een kind gedrag laat zien dat bij jullie in huis wordt afgekeurd. Leg uit dat wanneer ze na hun laatste waarschuwing nog één keer dit gedrag vertonen, ze een timeout krijgen. Vaak helpt dat al voldoende om het apart zetten te voorkomen.

2. Leg duidelijk uit wat je van ze verwacht

Dit is zeker belangrijk bij jonge kinderen. Bij de meeste mensen betekent een timeout dat kinderen enkele minuten alleen op de trap zullen moeten zitten of in de gang moeten blijven staan. Als de timeout ingaat vertel je duidelijk wat je van ze verwacht. Dat ze bijvoorbeeld moeten blijven zitten en ook niet naar hun kamer mogen lopen. Vertel ook hoe lang de timeout zal duren en dat jij als de tijd voorbij is ze komt ophalen (en nog met ze in gesprek gaat).

LEES OOK: Zo kom je de dag door als je je kind het liefst achter het behang wil plakken

3. Wees realistisch

Een jong kind een timeout geven van 10 minuten is niet realistisch. Kies liever voor 2 of 3 min. Het gaat erom dat ze leren dat stout gedrag consequenties heeft en niet dat je ze zo lang mogelijk op de trap laat zitten.

4. Ga erna pas in gesprek

Als je kind tijdens een timeout op de trap moet zitten, is dat niet het moment om in discussie te gaan over het gedrag. Dit doe je pas erna. Het apart zetten is er namelijk om eerst even tot rust te komen (zeker als het kind overstuur is) en geldt als straf. Pas na de timeout ga je met het kind in gesprek over het gedrag.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.