Sophie Nortier
Sophie Nortier Opvoeden 16 jan 2022
Leestijd: 5 minuten

Met deze tien tips slaapt je kind in no time weer in zijn eigen bed

Durft je kind niet in z’n eigen bed in slaap te vallen? Of kruipt je kind elke nacht tussen jullie in? Met deze tien tips van orthopedagoog Mariëlle Beckers slaapt je kind binnen no time weer in z’n eigen bed.

Veel kinderen vinden het lastig om alleen in hun eigen kamer in slaap te vallen. Of ze komen ‘s nachts na een toiletbezoekje lekker in het “grote bed” liggen. Dat kan gezellig zijn, maar soms wil je liever dat ze gewoon in hun eigen bed slapen. Kom jij ook nog een beetje aan je nachtrust toe.

Tien tips om je kind in zijn eigen bed te laten slapen

Wil jij je bed weer helemaal voor jezelf (en je partner)? Deze tien tips van orthopedagoog Mariëlle Beckers helpen je uit de brand.

1. Zoek de oorzaak

Als je je kind in z’n eigen bed wil laten slapen, moet je eerst begrijpen waarom hij niet in zijn eigen bed wil slapen. Is je kind misschien bang voor iets of voelt hij zich alleen? Als je weet waarom je kind niet in z’n eigen bed wil slapen, kun je oplossingen gaan bedenken. Misschien dat een nachtlampje of een dromenvanger je kind helpen?

2. Start een nieuw routine

Soms is het goed het bedritueel te veranderen. Doe dingen bijvoorbeeld eens in een andere volgorde en neem echt de tijd voor het naar bed brengen van je kind; lees uitgebreid een boekje of doe samen met je kind een rustig spelletje. Laat je kind ruim voor hij naar bed gaat niet meer op beeldschermen kijken. Hierdoor valt je kind moeilijker in slaap. Is je kind bang voor monsters onder het bed, dan kun je ook eerst samen op monsterjacht gaan. Bedenk wel of je kind hier oud genoeg voor is, wat dit kan bij jonge kinderen ook juist angst aanwakkeren.

3. Verlaat de kamer

Blijf niet bij je kind zitten tot hij in z’n eigen bed in slaap is gevallen. Als je kind dan wakker wordt, zal hij zich afvragen waar je bent gebleven. Moedig  je kind liever aan om in z’n eigen bed te slapen én om alleen te slapen. Vind je kind dit eng of moeilijk; rommel nog wat in de buurt van de kamer van je kind. Een goed moment om die was eens op te vouwen bijvoorbeeld. Als je kind je hoort, zal hij zich minder alleen voelen.

4. Blijf positief

Benoem de voordelen voor je kind om in z’n eigen bed te slapen; hij ligt lekker tussen zijn knuffels en heeft geen last van het gesnurk van papa bijvoorbeeld. En zeg hem dat hij al zo groot is, dat het lukt hem zeker gaat lukken. Kortom, zorg dat het niet voelt als een straf, maar als iets fijns.

5. Verwacht geen wonderen

Kroop je kind bijna dagelijks bij je in bed, dan zal je bed niet direct de eerste nacht al ‘kindvrij’ zijn. En ook de eerste week verloopt waarschijnlijk niet vlekkeloos. Helemaal niet erg; dit heeft gewoon tijd nodig. Houd wel het doel in de gaten, want voor je het weet vervallen je kind en jij weer in oude patronen. De aanhouder wint!

6. Betrek je kind bij het proces

Vertel je kind dat jullie er samen aan gaan werken om hem in z’n eigen bed te laten slapen. Vraag hem wat dit makkelijker voor hem maakt. Nieuw beddengoed of een speciale knuffel kopen, kan een goed idee zijn. Bespreek ook wat er wel en niet goed gaat en laat je kind meedenken over mogelijke oplossingen.

7. Beloon je kind

Een beloningssysteem kan ook helpen. Maak een kalender en geef je kind elke nacht dat hij in z’n eigen bed slaapt een punt. Bij zoveel punten mag hij een beloning uitkiezen. Dit kan bijvoorbeeld een uitstapje naar de dierentuin zijn of kiezen wat er op een avond gegeten wordt.

8. Houd vol

Als je kind ‘s nachts weer naast je bed staat, is het verleidelijk om hem toch bij jou te laten slapen. Het is tenslotte ook wel heel gezellig soms. Breng je kind toch liever terug naar zijn eigen kamer om verwarring te voorkomen. Ook al kan dat soms voor tegenstribbelen zorgen. Als je kind straks goed in z’n eigen bed slaapt, kan hij wel weer gezellig een nachtje bij mama en papa logeren.

9. Wees geduldig

Het is niet altijd makkelijk, zeker niet als je zelf moe bent, maar blijf geduldig als je kind tien keer zijn bed uit komt of tegenstribbelt bij het naar bed brengen. Boos worden werkt alleen maar averechts. De aanhouder wint!

10. Beloon succes, straf geen tegenslag

Beloon je kind als hij vooruitgang boekt, maar straf ‘m niet als hij toch weer naast je bed staat. Voor sommige kinderen is het nou eenmaal heel erg lastig om niet meer lekker tussen papa en mama in te kruipen of misschien is je kind zo bang dat het echt niet in z’n eigen bed durft. Is dit laatste het geval, bouw het dan langzaam op. Laat je kind bijvoorbeeld eerst op een eigen matras op jullie kamer slapen en pas dan in zijn eigen kamer. Maar hoe lastig het ook is; het komt uiteindelijk goed. Echt!

Met dank aan orthopedagoog Mariëlle Beckers van Buro Bloei.

Lees ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.