Wilma Groothuis
Wilma Groothuis Ouderschap 9 apr 2024
Leestijd: 3 minuten

Werk en gezin combineren: willen we als werkende moeders niet te veel?

Misschien herken je het wel: de combinatie van werk en gezin kan erg lastig zijn. Je wilt dat het thuis allemaal op rolletjes loopt, maar je wilt ook de best mogelijke collega zijn. Helaas gaat dit in de praktijk niet altijd evengoed samen en halen we niet altijd bij beide eruit wat we eruit willen halen.

Dit blijkt ook uit recent onderzoek van Maltesers.

Agenda omgooien

70 procent van de Nederlandse werkende vrouwen met kinderen moet regelmatig hun agenda omgooien bij het schakelen tussen werk en gezin, zo blijkt uit onderzoek van de chocoladebolletjesproducent. Bijna de helft (49 procent) van de ondervraagde vrouwen voelt zich schuldig omdat ze niet genoeg tijd met hun kinderen doorbrengt, maar omgekeerd heeft ook 30 procent het gevoel niet genoeg te werken.

Werkende moeders hebben vaak het gevoel alle ballen in de lucht te moeten houden. Vrijwel alle werkende moeders (97 procent) verlangen naar enige vorm van flexibiliteit vanuit werkgevers om aan verwachtingen op de werkvloer te kunnen voldoen en tegelijkertijd het gezin draaiende te houden. 69 procent van de ondervraagde moeders ervaart dat ze de meeste of alle huishoudelijke taken en de zorg voor kinderen op zich neemt.

Uitdagingen voor werkende ouders

“Ons onderzoek laat zien dat er in Nederland voor werkende ouders in het algemeen nog veel uitdagingen zijn, en dat daarbij veel van de lasten rusten op de schouders van werkende moeders”, vertelt Janet Doorduin, Corporate Affairs Coördinator Mars Nederland (moederbedrijf Maltesers). “We zetten ons graag in om de zichtbaarheid van deze uitdagingen te vergroten en ze op een luchtige manier bespreekbaar te maken.”

Dat doet Maltesers in samenwerking met het community platform Work It Mama. Zo organiseert Work It Mama het Be Great at Both event op 24 mei, met ondersteuning van Maltesers. Het doel van dit evenement is om kennis uit te wisselen en concrete handvatten te bieden op het gebied van het combineren van werk en ouderschap. “Het verlichten van de lasten begint namelijk bij het zichtbaar en bespreekbaar maken hiervan, zowel binnen het gezin als met werkgevers”, vertelt Joyce Kuppens, medeoprichter van Work It Mama.

Ballen in de lucht

Voor veel werkende moeders is de balans tussen werk en gezin dus een uitdaging. Maar als zoveel vrouwen dit ervaren, nemen we dan als werkende moeders simpelweg niet te veel hooi op onze vork? Is het gewoon niet onmogelijk om zoveel ballen in de lucht te houden? Denk hierbij aan werken, er zijn voor je gezin, het huis netjes houden, sporten en er dan ook nog een groot sociaal leven op nahouden.

Oudercoach Kimberley Galenkamp is hierin duidelijk: “Het is niet mogelijk om alle ballen altijd maar hoog te houden en daar zit voor veel ouders de uitdaging”, vertelde ze eerder aan Famme. “Voordat je kind er was, had je de ‘bal’ die ouderschap heet nog niet en nu is dit de grootste ‘bal’ in je leven. Het is dus logisch dat je een aantal andere ballen moet laten vallen of stuiteren. Dat is helemaal niet erg, maar je moet dan wel weten wélke ballen dit voor jou zijn.”

Prioriteit krijgen

En die ballen kunnen voor elke moeder weer anders zijn. De één vindt het belangrijk om er altijd voor haar kinderen te zijn, terwijl een ander zich ook graag richt op het hogerop komen bij haar werk. Dat is allemaal prima, en je kunt ook vaak twee ballen nog goed tegelijkertijd hoog houden, maar dan moet je wel beseffen dat andere zaken minder prioriteit moeten krijgen.

Bedenk dus eens bij jezelf wat jij op dit moment echt belangrijk vindt in je leven. Waar krijg je energie van, waar word je gelukkig van, wat zijn jouw doelen in de toekomst? Schrijf het op en kijk welke ‘ballen’ daarbij wel en niet passen. En misschien is het jammer als je er een paar moet laten vallen, maar als je er uiteindelijk meer energie van krijgt, heb je er alleen maar baat bij.

Een druk gezinsleven, carrière én een grote verbouwing: ‘Het is hard werken om alles in balans te houden’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.