Redactie
Redactie Lichamelijke ontwikkeling 14 okt 2021
Leestijd: 2 minuten

Zindelijkheid bij jongens: wanneer leer je ze staand te plassen?

Als je kind op een bepaalde leeftijd is, kan het tijd zijn om te gaan beginnen met zindelijkheidstraining. Maar tegelijkertijd zullen er veel vragen ontstaan: wanneer en vooral hoe begin je? Kun je ook te jong beginnen? Of te laat? Wat is het verschil tussen de zindelijkheidstraining van jongens en van meisjes?

Hoewel er ook overeenkomsten zijn, zoals de signalen en de beloning, zijn er ook verschillen tussen de zindelijkheidstraining van en meisjes en van jongens.

Zindelijkheid bij jongens

Het verschil tussen jongens en meisjes is natuurlijk dat een jongen op den duur ‘moet’ leren staand te gaan plassen. Maar wanneer begin je daar dan mee? De belangrijkste regel is misschien wel dat je daarmee moet beginnen als je kind echt vol vertrouwen kan zítten en vol vertrouwen naar het toilet kan gaan.

Zittend plassen

Het is juist belangrijk dat ook jongens goed leren zittend te plassen. Er wordt gezegd dat zittend plassen ervoor zorgt dat de blaas helemaal geleegd wordt, doordat de bekkenbodemspieren zich beter ontspannen. Door staand te plassen kan het dus zijn dat de blaas niet volledig wordt geleegd, waardoor het risico op urineweginfecties weer wordt verhoogd.

Onze zoon bleef meer dan 8 jaar bedplassen. Dit was wat ons hielp

Fluiten

Een tip om je kind goed te leren uitplassen (al zittend) is om hem te vragen te fluiten, of door hem een fluitje te geven. Daardoor zal je kind minder snel geneigd zijn om te gaan persen, je moet namelijk vanuit een ontspannen positie plassen.

Het is dus verstandig om te zorgen dat je kind eerst zindelijk wordt en op het toilet of het potje gaat zitten, daarna kun je beginnen met het leren staand plassen. Dit is namelijk wel iets dat je te snel kunt gaan doen, en dat kan weer gevolgen hebben. Als je te grote stappen neemt en op den duur geen ondersteuning meer geeft, kan je kind een ‘angst’ voor het toilet ontwikkelen. En dan ben je weer terug bij af.

Ben je nog niet helemaal zeker of je kind toe is om zindelijk te worden? Deze tekenen laten zien dat je kind er klaar voor is.

Staand plassen

Het kan zijn dat je kind toch liever ‘net als papa’ wil gaan plassen, staand. Dat kun je je kind leren door hem te zeggen voor de wc te gaan staan, met de benen een beetje uit elkaar. Zijn knieën zijn iets gebogen en leunen tegen de rand van de wc aan. Vertel hem ook vooral dat hij na het plassen nog wat kan wiebelen of voorover kan buigen om te voorkomen dat het nadruppelt (en jij vervolgens de wc moet boenen). Als je kind liever wc-papier gebruikt kan dat natuurlijk ook, deppen is dan de beste optie.

Wat als je kind plotseling niet meer op de wc wil poepen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

UMCG

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.