Commerciële Redactie
Commerciële Redactie Gesponsord 1 sep 2023
Leestijd: 3 minuten

Zo leer je je kind met geld omgaan: do’s en don’ts

Elke eerste keer van je kind is een mijlpaal – óók bij financiële zaken. De eerste keer zakgeld, voor het eerst zelf voor iets sparen, de eerste keer in de winkel betalen… Maar wanneer begin je? En hoe stel je je op als ouder als het over geld gaat? Dit zijn de do’s en don’ts.

Voor kinderen zelf is het een groot moment, zo’n eerste keer. Een eigen pinpas, een eigen rekening en dan ook nog helemaal zelf iets bedenken waarvoor je wilt sparen.

Maar voor ouders kan het ook best spannend zijn. Want hoeveel zakgeld geef je je kind? Wanneer begin je ermee? Laat je het los, of hou je een oogje in het zeil?

DO: begin met zakgeld rond 6 jaar

Elk kind is anders, maar over het algemeen leren kinderen tussen de 3 en 5 jaar om geld te herkennen en te sorteren. In die fase kun je goed samen spelletjes met geld doen. Rond de 6 jaar kun je beginnen met zakgeld, bijvoorbeeld met een euro per week.

Er is een grote kans dat je kind het meteen uitgeeft. Dat is niet erg: zakgeld is leergeld. Je kunt natuurlijk wel stimuleren om een deel van het zakgeld te sparen. Kies bijvoorbeeld samen iets uit dat je kind graag wil kopen, maar dat duurder is dan het wekelijkse bedrag. Gemiddeld kunnen kinderen rond hun 8e goed beginnen met leren sparen.

DO: open een rekening

Met een eigen betaalrekening leren kinderen met digitaal geld omgaan. Als ouder kun je op zo’n jongerenrekening zelf meekijken en bijvoorbeeld limieten instellen. ABN AMRO heeft bijvoorbeeld de Jongerengroeirekening.

DON’T: een miskoop afkeuren

Geld kun je maar één keer uitgeven, en op is op. Het lijkt zo simpel, maar een kind moet dit zelf leren door het een keertje te ervaren. Zo vergroot je de kans dat je kind als volwassene goed met geld kan omgaan.Miskopen horen er dus gewoon bij. Dat ene foeilelijke roze tasje waar binnen een dag de lol vanaf is? Lekker laten gaan! Geef je kind de vrijheid om dat soort fouten te maken én ervan te leren. Praat er daarna wel over, zonder ze de les te lezen.

DON’T: het helemaal loslaten

Als je kind eenmaal een eigen rekening heeft en meer verantwoordelijkheden krijgt, is het fijn als je een oogje in het zeil kunt houden. Zo geef je je kind wel de vrijheid, maar voorkom je dat er dingen echt misgaan. Voor je kind kan dit ook een fijn gevoel zijn, want meer vrijheid kan ook spannend zijn.

In de ABN AMRO app kun je heel makkelijk de rekening van je kind toevoegen aan je eigen overzicht. Tot je kind 18 is, kun je bijvoorbeeld limieten instellen en notificaties ontvangen als er geld wordt bij- of afgeschreven. Zo kun je zo af en toe checken wat je kind met de rekening doet.

DO: vier de mijlpalen!

Een eerste eigen betaalrekening is een bijzonder moment. Net als de eerste pinpas, de eerste keer betalen, de eerste keer iets online bestellen… Allemaal kleine stapjes naar volwassenheid!

Het is een goed idee om al deze momenten te vieren. Dat kan met iets kleins: een leuke selfie in de winkel die je inlijst bijvoorbeeld. Bedenk samen met je kind leuke manieren om stil te staan bij deze ‘eerste keren.’

Meer tips over hoe je je kind kunt leren met geld om te gaan, vind je op abnamro.nl

In samenwerking met ABN AMRO

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.