Janneke Juffermans
Janneke Juffermans Emoties 2 jun 2021
Leestijd: 3 minuten

Anonieme moeder: ik ben bang dat mijn zoontje crimineel wordt

Mijn zoontje is 7, zit nog niet lang op de basisschool, maar hij overschrijdt steeds grenzen. Mijn man en ik krijgen geen grip op hem. Ik ben bang dat er iets in aanleg niet goed is en dat hij uitgroeit tot crimineel.

Ik ben bang dat mijn zoontje crimineel wordt

Laatst belde een moeder van een klasgenootje me op. Mijn zoontje had in de onderbroek van haar dochter gezeten. Meerdere keren. Het meisje durfde niets te zeggen. Elke keer dwong mijn zoontje haar om naar de WC te gaan en daar zat hij in haar onderbroek. Moet je nagaan, het zijn kinderen van zeven!

Liegt jouw kind tegen je? Dit is waarom kinderen liegen per leeftijd

Onze hond jankte van de pijn

Tijdens het telefoongesprek barstte ik in tranen uit. De moeder wilde dat ik er met mijn zoontje over sprak. Logisch. Maar ik weet dat ik geen grip op hem heb. Ik heb alles geprobeerd. Straffen, belonen, streng toespreken. Maar niets werkt. Hij doet wat hij wil en regelmatig zijn dat grensoverschrijdende dingen. Het telefoongesprek eindigde ermee dat de moeder van het meisje mij probeerde te helpen in plaats van andersom.

Toen mijn zoontje geboren werd, was het een lief manneke. Wel wat druk, maar vrolijk en vol levenslust. Maar al snel konden we hem moeilijk in de hand houden. Als twee- of driejarige trok hij al aan de haren van onze hond. Dat is misschien niet gek, maar er zat iets raars in. Het was niet alleen nieuwsgierigheid, het leek wel alsof hij er plezier in had als onze hond jankte van de pijn. Het is een van de redenen waarom ik bang ben dat mijn zoontje crimineel wordt.

Hij is brutaal, luistert niet, we hebben telkens discussies over wanneer hij weer iets verkeerd gedaan heeft. Hij steelt dingen uit winkels, pest kinderen. Hij luistert ook niet naar de leraren. Zelf vertelt hij ons dat niet, we horen het van anderen, zoals van zijn mentor. Elke keer als we hem confronteren met wat we hoorden liegt hij. Soms scheldt hij ons uit.

Uit huis plaatsen

Natuurlijk hebben we ons heel vaak afgevraagd of er iets is wat wij verkeerd hebben gedaan of doen. Maar inmiddels weet ik dat criminele kinderen ook bij ‘goede ouders’ geboren worden. Soms is er iets in het kind wat verkeerd uitpakt. Maar de conflicten, de zenuwen voor slecht nieuws, de schaamte naar de buitenwereld, ze slopen ons.  Ondanks alles houd ik van hem. Maar hoe gaat zijn toekomst eruitzien en welke schade richt hij nog meer aan? Ik houd mijn hart vast.

Het is heel moeilijk, we hebben hem nu aangemeld bij Bureau Jeugdzorg voor een onderzoek. Omdat hij thuis zo moeilijk te handhaven is – hij gaat bijvoorbeeld nooit naar bed als wij dat willen – hebben zijn broertje en zusje er ook last van. Het is eigenlijk nooit gezellig bij ons thuis. Ik lig er ‘s nachts wakker van. Er moet echt iets moet veranderen. Soms denk ik zelfs dat we hem uit huis moeten plaatsen. Wij kunnen hem niet meer aan.

6 redenen waarom je kids niet luisteren en manieren waarop ze wél naar je luisteren

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.