Vera Guldemeester
Vera Guldemeester Persoonlijke verhalen 23 aug 2023
Leestijd: 3 minuten

Remco (46): ‘Mijn dochter (17) lag na het stappen laveloos in de berm’ 

Remco wist al dat zijn dochter Sofia het leuk vond om uit te gaan. Maar wat hij nog niet wist was dat zij dan ook veel alcohol dronk. “Twee vriendinnen van Sofia stonden voor de deur om te vertellen dat ze laveloos in de berm lag en dat ze niet meer kon staan of fietsen.”

“Mijn vrouw en ik zijn altijd relaxte ouders geweest. Zelf hadden we ouders die erg streng waren, waardoor we altijd dingen stiekem deden. Zodra we kinderen kregen wisten we dat wij het allemaal anders zouden doen. Communicatie was belangrijk in ons gezin en dit ging eigenlijk altijd goed.

Veel vrijheid als pubers

Onze dochters kregen als pubers veel vrijheid. Van vrienden hoorden we weleens dat ze dat erg knap van ons vonden, het waren toch twee meiden. Wij vonden dit niet meer dan normaal. Vriendjes waren welkom, uitgaan tot vroeg in de ochtend mocht ook, maar wel moest er altijd open en eerlijk over worden gesproken.

Uitgaan

Mijn oudste dochter Sofia had een verjaardag en zou daarna uitgaan in een discotheek op vijf minuten fietsafstand van ons huis. Daarna zou ze blijven logeren bij een vriendin. Ook al was het een discotheek vanaf achttien jaar, Sofia en haar vriendinnen kwamen er altijd naar binnen. We hadden meerdere keren met Sofia over de gevaren van alcohol gesproken. We dachten dus dat ze gewaarschuwd was, maar tijdens een verjaardagsfeest werd ze toch dronken.

De bel ging

Om 5.00 uur in de ochtend ging de bel. Ik schrok wakker en hoopte dat er niets ergs aan de hand was. Twee vriendinnen van Sofia stonden voor de deur om te vertellen dat ze laveloos in de berm lag en dat ze niet meer kon staan of fietsen. Ik pakte direct mijn fiets om er naartoe te rijden. Daar zag ik nog twee vriendinnen staan. Ik stapte van mijn fiets en keek in de berm. Daar zag ik Sofia laveloos liggen met veel braaksel om zich heen. Ze was gelukkig nog wel bij kennis, maar het lukte haar niet om op haar benen te staan. Ik belde mijn vrouw en vroeg of ze met de auto kon komen. Samen hebben we Sofia op de achterbank gelegd.

Niet de eerste keer

Toen Sofia weer een beetje bij kennis was, vroegen we haar wat er was gebeurd. Ze vertelde dat ze op het verjaardagsfeestje had voorgedronken en dat ze in de discotheek veel shotjes kreeg aangeboden. Het bleek niet de eerste keer te zijn dat ze dronken was geweest. De maand daarvoor, toen ze ook ging logeren bij een vriendin, bleek ze ook amper meer te kunnen fietsen. Mijn vrouw en ik schrokken hier erg van.

Regels invoeren

Het gedrag van Sofia heeft ervoor gezorgd dat we toch regels hebben ingevoerd. Wat als haar vriendinnen er niet bij waren geweest? Wat als ze alleen op haar fiets was gestapt en terecht was gekomen in de berm? Dit waren allemaal dingen die in mijn hoofd rondspookten. Ook zie ik dat beeld van haar terwijl ze laveloos in de berm ligt, nog steeds voor me. Mijn vrouw en ik hebben daarom besloten dat ze even niet meer uit mag gaan. Ook mag ze geen alcohol meer drinken. Ze mag nog wel naar verjaardagen, maar dan brengen we haar en halen haar na een paar uur weer op. Hiermee gaan we door tot we zien dat ze met haar vrijheid om kan gaan.”

Dilemma: ‘Mijn schoonmoeder geeft mijn kind veel minder cadeaus dan haar andere kleinkind, zeg ik er wat van?’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.