Famme.nl
Famme.nl Gezondheid 30 nov 2021
Leestijd: 3 minuten

Deze dingen wil je jouw dochter vertellen over menstruatiecups

Heb jij ‘m al geprobeerd? De menstruatiecup. Of jij als groot fan niet meer zonder wilt, of het liever bij de ouderwetse tampons en maandverband houdt, de kan bestaat dat je dochter er interesse in heeft. De menstruatiecups zijn namelijk steeds populairder. Deze dingen wil je jouw dochter vertellen als ze een menstruatiecup wil proberen.

Menstruatiecups. De kleine rubberen kelkjes zijn voor velen dé perfecte manier om maandelijks menstruatiebloed op te vangen. Als jij ‘m al hebt geprobeerd ga je deze dingen gegarandeerd herkennen. Heb je ‘m nog niet getest? Dan wil jij vooral even verder lezen om je dochter goed voor te kunnen lichten.

Menstruatiecups

Waarom je zo’n menstruatiecup zou gebruiken, is natuurlijk een persoonlijke keuze. Laten we allereerst even stil staan bij de voor- en nadelen van zo’n menstruatiecup.

Voordelen

 • Goedkoop
  Menstruatiecup = meerdere malen te gebruiken = goedkoper dan tampons = geld besparen = meer geld over voor leuke dingen = blije jij. Wist je trouwens dat vrouwen in hun hele leven zo’n 6.000 euro uitgeven aan hun menstruatie?
 • Veilig
  Omdat de cups gemaakt zijn om het bloed op te vangen, in plaats van te absorberen, is er minder kans op infecties als TSS (toxic shock syndroom).
 • Eco-friendly 
  In tegenstelling tot tampons, gebruik jij deze cup meerdere malen. Dat betekent dus minder afval, en dus beter voor het milieu.

Nadelen

 • It’s a mess
  Laten we eerlijk zijn. Het kan nogal een zooitje worden. Vooral als jij nog niet veel ervaring hebt in het aanbrengen (en uitnemen) van de cup kan het een nogal bloederig tafereel worden.
 • Moeilijk in te brengen
  In tegenstelling tot maandverband of tampons, kan het aanbrengen van menstruatiecups vaak nog even wennen zijn. Het gaat op het begin dus even een geklungel zijn. Zeker voor jonge meiden die hier nog niet zo aan gewend zijn.
 • De juiste maat
  Menstruatiecups zijn niet een one-size-fits-all dingetje. Het kan dus even zoeken zijn naar de juiste maat.

Dit wil je jouw dochter vertellen over menstruatiecups

Heel leuk die voor- en nadelen van menstruatiecups. Maar hoe zit het nu écht? Dit zijn de dingen die je dochter óók wil weten.

1. Je moet wel heel comfy zijn met je eigen lichaam 

Als je dochter al ongemakkelijk wordt van een tampon, dan is de cup waarschijnlijk niets voor haar.

2. Zooitje

We hebben ‘t al benoemd: het kan een bloederig zooitje worden. Be aware.

3. Hij kan verdwijnen

Nouja. Niet letterlijk natuurlijk. Maar je kunt ‘m wel even kwijt zijn. Het kan soms moeilijk zijn om ‘m te pakken te krijgen. Geen paniek. Hij móet ergens zijn.

4. Ongemakkelijk

Pijnlijk is nogal een groot woord, maar het is en blijft een ‘vreemd’ object dat jij in je lichaam aanbrengt. Dit kan dus iedere keer weer even ongemakkelijk zijn.

5. Je hebt ‘m verkeerd ingebracht

Je denkt dat ‘ie goed zit, maar als jij op de fiets zit kom je erachter dat er iets niet helemaal OK is. Lekker handig!

6. Hij gaat ooit ‘overstromen’

Je hoeft menstruatiecups veel minder vaak te vervangen dan tampons of maandverband, maar dat betekent niet dat er geen maximum aan zit.

Dochter voor het eerst ongesteld? Zo zorg je dat ze goed voorbereid is

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Healthline Diply

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.