Vera Guldemeester
Vera Guldemeester Gezondheid 8 aug 2023
Leestijd: 3 minuten

Hyperventilatie bij kinderen: wat kun je doen als je kind er last van heeft? 

Wanneer je kind vanuit het niets snel ademt, een gevoel heeft van ademnood en ook hartkloppingen of pijn op de borst heeft, dan bestaat de kans dat je kind last heeft van hyperventilatie. Lees hieronder wat het precies is, wat de symptomen zijn en wat je kunt doen als je kind er last van heeft.

Hyperventilatie komt vaak voor bij zowel volwassenen als bij kinderen. Hoewel het bij volwassenen meestal wordt herkend, wordt het bij kinderen vaak over het hoofd gezien.

Wat is hyperventilatie bij kinderen?

Hyperventilatie is een ademhalingsstoornis waarbij jouw kind sneller en dieper ademt dan normaal. Hierdoor krijgt jouw kind een verstoord evenwicht van zuurstof en kooldioxide in zijn of haar lichaam. Bij kinderen kan hyperventilatie optreden als gevolg van verschillende factoren, waaronder angst, stress, paniek of lichamelijke inspanning. Ook kan het voorkomen bij kinderen met aandoeningen zoals astma.

Symptomen van hyperventilatie bij kinderen

De symptomen van hyperventilatie bij kinderen kunnen variëren, maar enkele veelvoorkomende symptomen zijn:

  • Versnelde ademhaling en kortademigheid
  • Duizeligheid en een licht gevoel in het hoofd
  • Gevoel van verstikking of ademnood
  • Hartkloppingen en pijn op de borst
  • Gevoelloosheid of tintelingen in handen en voeten
  • Angstige of paniekerige gevoelens
  • Misselijkheid of buikpijn

Hoe kun je je kind helpen tijdens een aanval?

Wanneer je kind een hyperventilatie-aanval heeft, is het belangrijk om kalm te blijven en je kind gerust te stellen. Het volgende kan je daarbij helpen.

Stel je kind gerust

Leg uit dat hyperventilatie onschadelijk is en dat het vanzelf overgaat. Moedig je kind aan om rustig te ademen. Vertel dat jij er bent om hem of haar te helpen en dat je nergens naartoe gaat tot je zoon of dochter zich beter voelt.

Begeleid de ademhaling

Moedig je kind aan om langzaam en diep in te ademen door de neus en langzaam uit te ademen door de mond. Dit helpt de ademhaling weer normaal te worden en de balans van zuurstof en kooldioxide in het lichaam te herstellen. Doe de ademhaling zelf voor en laat je kind meedoen.

Afleiding en ontspanning

Probeer je kind af te leiden van de angstige gevoelens door een rustige omgeving te creëren. Moedig ze aan om zich te concentreren op iets anders, zoals een ademhalingsoefening. Is je kind nog heel jong? Dan kun je het proberen af te leiden met een speeltje.

Geef steun

Geef steun door rustig naast je kind te zitten, een arm om hem of haar heen te slaan of hun hand vast te houden. Dit kan geruststellend werken en helpen om de angst te verminderen. Je zal zien dat de aanval daardoor minder lang duurt.

Wat te doen na een aanval?

Wanneer de hyperventilatie-aanval voorbij is, is het belangrijk om met je kind te praten en het gerust te stellen. Zorg voor ondersteuning wanneer angstige gevoelens optreden. Wanneer hyperventilatie vaker voorkomt, dan is het raadzaam om een afspraak te maken bij de huisarts. De huisarts kan je kind doorsturen naar een specialist om de onderliggende oorzaak te achterhalen en de juiste behandeling te geven.

6x tips om broers en zussen minder ruzie te laten maken

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.