Laurien Bleeker
Laurien Bleeker Schoolkind 24 okt 2023
Leestijd: 3 minuten

Je kind thuishouden van school: wanneer sta je in je recht en wat zijn geoorloofde redenen?

Vanaf vier jaar gaan kinderen in Nederland naar de basisschool, maar ze zijn dan nog niet leerplichtig. Dat start pas vanaf vijf jaar, maar ook dan hoeft een kind niet altijd naar school. Er zijn namelijk geoorloofde redenen voor het thuishouden van je kind van school.

Een dagje spijbelen om naar een pretpark te kunnen, is eigenlijk niet de bedoeling. Net als je kind ziek melden om een dag eerder op vakantie te kunnen gaan. Wél kun je eens kijken naar je rechten over het thuishouden van je kind. Er zijn namelijk best wel wat geoorloofde redenen om je kind extra thuis te houden.

Redenen om je kind extra thuis te houden van school

Er zijn een paar vrijstellingen op de leerplicht, zodat je kind rustig kan wennen aan de volledige schoolweek. Deze vrijstelling geldt voor kinderen van vijf jaar.

4-jarigen thuishouden van school

Hoewel vierjarige kinderen niet leerplichtig zijn, is het niet de bedoeling om ze altijd thuis te houden. Zodra je je kind inschrijft, conformeer je je aan de schooltijden, schoolvakanties en schoolregels. Mocht  een kind het niet volhouden, dan kun je er voor kiezen om hier iets over af te stemmen met de school. In principe is het dus niet de bedoeling om een kind thuis te houden buiten schoolvakanties om bijvoorbeeld op vakantie te gaan.

Je mag je 5-jarige kind voor een paar uur per week thuishouden

Kinderen tussen de vijf en zestien jaar hebben leerplicht en moeten dus naar school. Dit geldt voor elk kind dat in Nederland woont. Houd je je kind thuis, dan ben je zelfs strafbaar. Natuurlijk gelden er, zoals op elke regel, uitzonderingen.

Kinderen van vier jaar mag je thuishouden zoveel als je wil, want op deze leeftijd is een kind nog niet leerplichtig. Vanaf vijf jaar is een kind dat wel. Toch is een volledige schoolweek voor 5-jarigen soms te vermoeiend. Je kind mag daarom vijf uur per week thuisblijven, wanneer je wilt. Hiervoor heb je geen toestemming nodig van school, maar het is natuurlijk wel handig om even te melden bij de leerkracht of de schooldirectie.

Check ook even de basisschool van je kinderen over de afspraken hierover. Deze vrijstelling van vijf uur per week geldt voor kinderen tot zes jaar.

Nog vijf uur extra

Is die vijf uur nog te weinig voor je kind, dan mag het nog vijf uur extra thuisblijven. Hiervoor heb je echter wel toestemming nodig van de schooldirectie. Vijfjarigen mogen in totaal dus maximaal tien uur per week school missen.

Nog meer goede redenen voor het thuishouden van je kind

Kinderen vanaf zes jaar moeten elke dag naar school. Wel zijn er goede redenen om je kind af en toe thuis te houden. Wanneer het ziek is bijvoorbeeld of vanwege je geloof. Vaak heb je hier recht op, maar moet het wel van tevoren even besproken worden met de schooldirectie. Soms moet je een formulier invullen en officiële documenten (zoals een rouwkaart) laten zien.

Je kind is ziek

Bij ziekte breng je de schooldirectie op de hoogte en blijft je kind thuis tot het beter is

Vanwege het geloof

Wil je een vrije dag aanvragen voor je kind, vanwege je geloof? Bijvoorbeeld voor Eid-al-fitr (Suikerfeest), dan heeft je kind hier recht op. Bespreek het van tevoren even met de schooldirectie.

Een bijzondere gelegenheid

Een huwelijk of begrafenis is, in de meeste gevallen, ook een geoorloofde reden om je kind (met toestemming van de schooldirectie) van school te houden.

Het thuishouden van je kind bij een verhuizing

Vaak geven scholen voor een verhuizing van het gezin een vrije dag.

Op vakantie buiten de schoolvakanties

In sommige gevallen kun je de schooldirectie toestemming vragen om met je kind buiten de schoolvakanties om op vakantie te gaan. Hierbij moet je wel kunnen bewijzen dat je niet in de schoolvakanties op vakantie kunt, bijvoorbeeld vanwege je beroep.

Steeds meer ouders houden hun kind thuis van school, blijkt uit onderzoek

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.