redactie
redactie Opvoeden 2 nov 2018

Een mopperend kind? Zó worden de ochtenden een stuk aangenamer

Oké, de koude en donkere herfstochtenden zijn ook niet onze favoriet. En hoewel de klok een uur achteruit is gegaan, zijn de ochtenden alsnog grauw, nat en grijs. We snappen dan ook heel goed dat het moeilijk is om ‘s morgens wakker te worden. Maar omdat we toch nog een paar maanden moeten wachten tot we weer aangename en vooral lichtere ochtenden krijgen, hebben wij deze tips om het opstaan nét even wat makkelijker te maken.

Bepalend voor de rest van de dag

Maar je kind wakker maken, dat is toch een eitje, zou je denken? Even zachtjes wakker schudden en klaar is kees. In slaap krijgen, dat is pas moeilijk! Maar hoe een kind opstaat zet de toon voor de rest van de dag. En daarom is wakker worden een belangrijk onderdeel van de dag. En we zien dat deze donkere dagen ook het humeur van onze kleintjes beïnvloeden. Als je de dag goed begint, heeft dit een positieve invloed op hoe het kind leert en zich ontwikkelt. Het spreekwoord, met het verkeerde been uit bed stappen, komt niet uit de lucht vallen.

Uitgeruste ouders, vrolijk kind

Het goede nieuws is dat er een redelijk simpele oplossing is om je kind een goede start van de dag te geven. Het minder goede nieuws is dat deze oplossing heeft te maken met goed uitgeruste ouders! De rol en de attitude van de ouders is van groot belang voor een soepele ochtend. Een vrolijke stem en een oprechte goedemorgen is het mooiste alarm voor jouw kind, daar kan geen wekker of wake-up-light tegenop. Vergeet spannende wekkers en wake-up-lights! Veel meer dan jouw aanwezigheid heb je niet nodig. En zeg nou zelf, vind jij het ook niet fijn om wakker gemaakt te worden door je partner? Met lieve woorden, een kus en zonder haast. Beter kun je de dag niet beginnen, toch?

LEES OOK: Met deze tips krijg jij je kind ‘s morgens uit bed

Twintig magische minuten

Een ontspannen ochtend begint met een rustig momentje voor jezelf. Neem twintig minuten voor jezelf zodat je klaar bent om jouw kind rustig wakker te maken. Uitgerust zijn en nóg vroeger wakker worden lijkt onmogelijk, zeker als je kind nog niet doorslaapt en jij ´s nachts ook wakker wordt. Maar deze twintig minuten zijn bepalend voor de dag en zorgen voor een soepele en vrolijke overgang van nacht naar dag. Het verschil tussen een onrustige of stressvolle ochtend, of een uitgerust hoofd dankzij een lekker kopje koffie, bijvoorbeeld. Als de ouder gestrest, moe en boos wakker wordt, kunnen we niets anders verwachten van het kind.

Voorbereiding en geen keuzestress

´s Morgens zijn we vaak nog een beetje suf. Veel kinderen zijn niet al te spraakzaam, en sommigen zouden zelfs alle interactie vermijden op een vroege ochtend. Beslissingen terugbrengen tot het minimum is vooral handig als je kind geen ochtendpersoon is. Als je moe of chagrijnig bent, is het namelijk moeilijk om goede beslissingen te nemen. Doe dit daarom voordat je naar bed gaat. Beslis samen met je kind wat hij of zij de volgende dag aan trekt, en – als het even kan – wat hij gaat ontbijten.

LEES OOK: Onderzoek: deze momenten op de dag bezorgen ouders het meeste stress

Voorbereiden is de key

Naast twintig minuten eerder wakker worden, is er nog iets wat je kunt doen om de ochtend soepel te laten verlopen. Een goede voorbereiding is de key voor een aangenaam begin. Bereid de avond van tevoren alles zo goed mogelijk voor. Je kunt het zo uitgebreid doen als je zelf wilt. Kies je kleding uit, pak je tas en leg je sleutels klaar. Bereid het ontbijt voor, zorg dat de tafel is gedekt, dat de gymtas is gepakt, en bereid alvast de lunch voor en zorg dat de schooltas klaar staat. Je zult merken dat het een groot verschil maakt.

Wees realistisch over de hoeveelheid tijd nodig is

Hoelang heb jij nodig om echt goed wakker te worden? Bedenk dat dit vaak ook geldt voor een kind. Rustig wakker kunnen worden is belangrijk voor een fijne dag. Genoeg tijd hebben maakt het verschil tussen een opgejaagde ochtend of een relaxt begin van de dag. Neem de tijd voor een wakker-wordt-liedje, een knuffel of een gezellig gesprekje op bed. Maak er een ochtendroutine van zodat iedereen weet waar hij aan toe is. Wees aan de andere kant wel flexibel genoeg voor eventuele onverwachte situaties die zich kunnen voordoen – verslapen, ziekte of extreem weer.

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum
Reageer op artikel:
Een mopperend kind? Zó worden de ochtenden een stuk aangenamer
Sluiten