Wilma Groothuis
Wilma Groothuis Gezondheid 14 dec 2022
Leestijd: 3 minuten

Psychotherapeute Lut Celie: ‘Het is nu of nooit voor onze jeugd’

De coronapandemie, de impact van de klimaatcrisis, het groeiend aantal vechtscheidingen: steeds meer jongeren krijgen onder meer om deze redenen te maken met psychische problemen. Psychotherapeute Lut Celie maakt zich zorgen: “Als dit zo doorgaat, dan komt het niet goed.”

Jongeren voelen zich eenzaam en vinden tegenwoordig zelden rust. En ze missen niet alleen rust, maar ook tijd. Tijd om aan de breuken van hun ouders te wennen en de trauma’s te verwerken die ze opliepen.

Een taal vinden voor jongeren

Veel jongeren missen een écht nestgevoel, liefdevolle aandacht en vooral goede gidsen op hun pad, zo blijkt uit het boek Zie mij van de Vlaamse psychotherapeute Lut Celie. “Het is nu of nooit voor onze jeugd”, zegt Celie tegen J/M Ouders. “We moeten kinderen en jongeren uitnodigen een taal te vinden om dat gevoel binnenin, wat opgekropt zit, naar buiten te brengen. Bijvoorbeeld via een praatpapier. Als een kind een nachtmerrie heeft, tekent hij zijn droom uit op papier. En voor een jongere kan dat een brief zijn die hij schrijft naar zijn vader, omdat hij het gevoel hebt dat hij hem niet meer ziet.”

Volgens Celie is het van belang dat ouders zoeken naar manieren om verbinding met hun kind te maken, zonder daarbij een eigen oordeel te vellen. Dat jongeren mogen worden wie ze zijn. “Dan hoeft je kind niet alsmaar aan verwachtingen tegemoet te komen, maar kan hij meer zichzelf zijn. En probeer te begrijpen waarom je kind iets doet. Kijk naar hem met een dubbele bril: zie het gedrag, maar probeer achter dat gedrag te kijken. En kijk dan hoe je kunt helpen. Soms is het het beste om er gewoon te zijn. Zonder goedbedoelde adviezen.”

Emoties tonen in moeilijk gedrag

Maar wat zijn de oorzaken van de psychische problemen bij deze jongeren? Naast het feit dat de coronapandemie een grote rol speelt, spelen ook andere factoren mee. Denk aan een scheiding, een afwijzing of iemand verliezen. “Dat doet wat met een jongere, maar ze krijgen de tijd niet om het te verwerken. Je gaat door een emotionele periode, waarbij je onmacht, kwaadheid, verdriet of angst opkropt. Dat toont zich dan na verloop van tijd in moeilijk gedrag.”

“Zorgvuldig met elkaar omgaan is de basis en het is belangrijk om daar de tijd voor te nemen. Creëer het nestgevoel wat je aan het begin had, ook al gaan ouders uit elkaar. Maak dan twee nesten, waarin het warm is en je tijd voor elkaar hebt. Het zit hem in kleine grote dingen.”

Hoopvol

Ondanks dat de cijfers er niet om liegen en dit een groot maatschappelijk probleem is, kijkt Celie positief naar de toekomst. “Ik ben hoopvol, omdat ik de jongeren die opstaan en signalen tonen, gezonde kinderen vind. Er is een groot deel van jongeren dat zich bewust wordt van het probleem en denkt: wij moeten het anders doen. Ik hoop dat ouders en hulpverleners alleen waar het nodig is een diagnose van een psychische aandoening geven en juist veel meer naar het gedrag van de jongeren kijken. En bedenk dan samen hoe je dat op een goede manier kunt verwerken.”

Onderzoek: vergrote kans op depressie door een strenge opvoeding

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.