Wilma Groothuis
Wilma Groothuis Schoolkind 23 mei 2023
Leestijd: 4 minuten

8x spullen om mee te nemen op schoolkamp

Het is bijna zo ver: het schoolkamp van groep 8 komt eraan. Waar de één niet kan wachten tot het avontuur begint, vindt een ander het stiekem best spannend om een tijdje van huis te zijn. Hoe dan ook, een goede voorbereiding is key, dus wij denken graag mee.

Misschien is het wel de eerste keer dat je kind ergens anders slaapt. Dan is het extra spannend hoe hij of zij het gaat ervaren, voor zowel je kind als voor jou als ouder. Met een goede voorbereiding maak je al een goed begin voor het schoolkamp, de rest komt dan (waarschijnlijk) vanzelf.

Schoolkamp als traditie

Niet elke basisschool heeft aan het eind van het laatste jaar een kamp, maar veel scholen zetten deze traditie nog steeds voort. Als jij al eerder een kind in groep 8 had, dan weet je wat je allemaal mee moet nemen en waar je aan moet denken. Als het jouw eerste keer is dat je kind op schoolkamp gaat, dan is het niet overbodig om van tevoren goed te bedenken wat je allemaal nodig hebt.

Te veel spullen is natuurlijk ook niet prettig, zeker als de klas op de fiets naar het kamp gaat. Hoewel de tassen misschien wel met een busje naar de locatie gaan, is het alsnog niet handig als je kind straks midden in de rommel zit. Praktische spullen zijn dan belangrijk, die vooral niet teveel ruimte in de tas innemen.

Spullen voor het schoolkamp

Naast alle logische spullen als kleding, ondergoed en toiletspullen, moet je de volgende acht dingen niet vergeten als je kind op schoolkamp gaat.

1. Slaapzak

Het ligt er natuurlijk aan waar je kind gaat overnachten: een tent, een huisje of een boerderijtje? Grote kans dat een luchtbed op het lijstje staat en een slaapzak is dan een goed idee om in te slapen. Het is natuurlijk niet heel klein om mee te nemen, maar je kunt hem oprollen en hij is lekker warm.

Kies bijvoorbeeld voor deze slaapzak.

2. Zaklamp

Een zaklamp is cruciaal, omdat de kinderen veel buiten zijn, ook ’s avonds. Op veel schoolkampen staat een spooktocht of dropping op de planning en dan is een zaklamp niet overbodig. Ook als je kind ’s nachts naar de wc moet, is het handig om een zaklamp op zak te hebben.

Met deze zaklamp kan je kind gerust het donker in.

3. Waterfles

Hoewel je kind heus wel genoeg te eten en te drinken krijgt, is een waterfles niet een verkeerd idee. Het ene kind drinkt nou eenmaal meer dan de ander en zo kan je kind altijd drinken als hij dorst heeft. En dat zal hij hebben, gezien alle activiteiten die ze gaan doen.

Met deze dopper heeft je kind altijd water in de buurt.

4. Boek

Ook op een kamp heb je af en toe wat tijd voor jezelf. Sommige kinderen houden er helemaal niet van, maar andere kinderen komen graag tot rust door een boek te lezen. Even een momentje om weer op te laden en daarna er weer tegenaan te kunnen.

Dit boek van Jacques Vriens is geen verkeerde keuze.

5. Regenjas

In Nederland weet je nooit hoe het weer gaat zijn, maar ga er maar vanuit dat de activiteiten buiten gewoon doorgaan als het regent. Een regenjas is dan geen overbodige luxe. Of je hem extra meegeeft of je kind deze jas al aan laat doen, is aan jou.

Met deze regenjas blijft je kind lekker droog.

6. Oordoppen

Als volwassene weet je hoe irritant het is als je met iemand op de kamer slaapt die snurkt. Als jouw kind straks met een groep kinderen op een kamer slaapt, is er geheid eentje die snurkt of andere geluiden maakt. Geef je kind oordoppen mee die hij in kan doen als hij niet kan slapen.

Met deze oordoppen slaapt je kind als een roos.

7. Zonnebrand

Nogmaals, je weet nooit hoe het weer in Nederland eruit ziet, maar naast een regenjas is zonnebrand ook zeker aan te raden. Een verbrand kind op schoolkamp is absoluut niet fijn, dus dat kun je beter voorkomen dan genezen.

Met deze zonnebrand is je kind beschermd tegen de zon.

8. Spelletje

Hoewel er waarschijnlijk op de accommodatie genoeg te doen is in hun vrije tijd, is het toch verstandig om een klein spelletje in de tas te stoppen. Er zijn altijd kinderen die liever een spelletje spelen dan bijvoorbeeld te gaan voetballen, misschien geldt dit ook voor jouw kind.

Het spelletje UNO is een aanrader.

Dilemma: ‘Laat ik mijn dochter (7 jaar) meegaan op sportkamp of niet?’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.