Redactie
Redactie Emoties 20 sep 2021
Leestijd: 3 minuten

Verlegen? Zo help je je kind met vriendjes maken

Sommige kinderen maken binnen no time vriendjes, andere kijken ‘t liefst de kat uit de boom en je hebt ook kids die heel verlegen in een hoekje blijven staan. Je wil je er misschien zo min mogelijk mee bemoeien, maar als jouw kind erg verlegen is kun je hem/haar best een handje helpen. Hoe? We leggen het uit!

De oorzaak van een verlegen kind

Volgens een ervaren kinderpsycholoog is het in eerste instantie belangrijk om erachter te komen waar de verlegenheid van je kind vandaan komt. Verlegenheid komt niet uit de lucht vallen, het proces begint lang voor kinderen de kans krijgen om met leeftijdsgenootjes te praten en spelen. Was je kind al verlegen als baby zijnde? Zijn er factoren die het veilige, vertrouwde gevoel in zijn babytijd verstoorden? Emotionele veiligheid heeft veel invloed op in hoeverre een kind verlegen is of niet. Om terughoudenheid aan te pakken moet de oorzaak eerst bekend zijn.

Gevoelens

Om de oorzaak te achterhalen kun je ook met je kind praten. Vraag echter niet “Waarom ben je verlegen?”, maar “Waarom voel je je verlegen?”. Om je kid uit zijn schulp te krijgen is het af te raden om hem te bestempelen als verlegen. Dit label werkt namelijk averechts.  Stel vragen die inhaken op de gevoelens van je kind. “Waarom vind je het eng om met andere kinderen te praten?” “Wat houd je tegen om met kindjes te praten?” Vel geen oordeel, maar wees tactisch en probeer de gevoelens van je kleintje te begrijpen en vooral te respecteren.

Het juiste voorbeeld

Wordt je kind gepest, schaamt hij zich of heeft hij geen behoefte aan interactie met leeftijdsgenootjes? Dan is het belangrijk om uit te leggen hoe kinderen normaal gesproken met elkaar omgaan. Je kunt hierbij voorbeelden geven, omdat kinderen geneigd zijn het gedrag van hun ouders over te nemen. “Mama maakt ook weleens een praatje met andere moeders in de buurt.” Interactie met volwassenen speelt dan ook een belangrijke rol. Verlegen kinderen mijden niet alleen interactie met leeftijdsgenootjes, maar ook met volwassenen. Wanneer je je kind betrekt bij het groeten van kennissen en familieleden – niet dwingend! – zal zijn vertrouwen beetje bij beetje groeien.

Rollenspellen

Rollenspellen kunnen je kind helpen om zich beter op zijn gemak te voelen in de buurt van andere kinderen. Sommige kinderen willen héél graag met andere kindjes spelen, maar weten niet hoe zij een gesprek aan moeten knopen. “Hallo ik ben…” “Wil je met mij spelen?” “Ik heb koekjes, wil je er ook één?” Oefening baart kunst, dus oefen deze gesprekjes thuis zodat de drempel een stuk lager wordt!

Één-op-één

Een beste vriend kan helpen bij binding met andere kinderen. Als je kind leert met zijn nichtje, buurjongetje of zwemmaatje te spelen is de kans groot dat hij zich meer op zijn gemak voelt onder het gezelschap van andere kinderen. Dit kun je ook stimuleren door je kind mee te nemen naar plekken die hij interessant vindt. Houdt hij van voetballen? Schrijf hem dan in bij de voetbalclub. Vindt hij kleuren helemaal te gek? Er zijn vast buurthuizen in de buurt die knutselmiddagen voor kinderen organiseren. Wanneer hij een kindje leert kennen die dezelfde interesse deelt is het ijs snel gebroken!

LEES OOK: Peuters, kleuters, schoolkinderen en pubers: waarom liegen kinderen (per leeftijdscategorie)

No worries!

Hoewel je jouw kleintje een duwtje in de juiste richting kunt geven is het niet te bedoeling om je kind teveel te pushen. Dwing je kind niet om interacties aan te gaan, maar probeer een adviserende rol aan te – blijven – houden. Wat je wel kunt doen is complimentjes geven zodra je kind uit zijn schulp kruipt. En maak je over het algemeen niet teveel zorgen. Er is niet mis met verlegen zijn. Als je merkt dat je kind eenzaam is en het leuker zou vinden om meer sociaal te zijn kunnen deze tips hem echter wel helpen om meer zelfvertrouwen te krijgen!

Lees ook:

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.