Laura Saija
Laura Saija Seksuele voorlichting 20 mrt 2023
Leestijd: 3 minuten

3D-model biedt scholieren de kans om te zien hoe een clitoris eruitziet

Van 20 tot en met 24 maart 2023 vindt de Week van de Lentekriebels plaats, met als thema: Wat vind ik fijn?. De Week van de Lentekriebels is een nationaal project voor het basisonderwijs en speciaal onderwijs, waarbij scholen een week lang lesgeven over weerbaarheid, relaties en seksualiteit.

Het thema ‘Wat vind ik fijn?’ richt zich op het leren over het eigen lichaam, het bespreken van voorkeuren en grenzen, autonomie en een positief zelfbeeld.

Week van de Lentekriebels

Door jonge kinderen betrouwbare informatie te geven die past bij hun leefwereld of ontwikkelingsfase, kunnen zij verantwoorde keuzes maken. Ook kunnen ze zich voorbereiden op de puberteit en toekomstige relaties.

Uit onderzoek blijkt namelijk dat kinderen die goed zijn voorgelicht later beginnen aan seks en beter zijn voorbereid. Daarnaast zijn zij ook weerbaarder en hebben zij minder vaak te maken met problemen als gedwongen seks, soa’s en tienerzwangerschappen.

Wat vind ik fijn?

Vaak wordt er bij relationele en seksuele vorming te veel nadruk gelegd op de gevaren en risico’s van seksualiteit, terwijl het juist belangrijk is om positieve ervaringen en consent te benadrukken, stellen de initiatiefnemers van de Week van de Lentekriebels. Tijdens de lessen worden daarom onderwerpen zoals het leren kennen van het lichaam, het ontwikkelen van een positief zelfbeeld en het praten over wensen en grenzen besproken.

Vragen die aan bod kunnen komen zijn: Hoe ziet mijn lichaam eruit en wat zijn de overeenkomsten en verschillen met anderen? Wat zijn de functies van de geslachtsdelen en hoe verandert het lichaam tijdens de puberteit?

3D-clitoris

De clitoris is een essentieel onderdeel van het vrouwelijk lichaam en speelt een belangrijke rol in de seksuele opwinding en het genot van vrouwen. Daarom is het volgens de initiatiefnemers van groot belang om in het bovenbouw van het basisonderwijs aandacht te besteden aan de clitoris, net zoals bij het mannelijke geslachtsdeel.

Veel kinderen zijn bekend met de piemel en de functies hiervan, terwijl de kennis over de clitoris veel minder verspreid is. Met de Week van de Lentekriebels willen ze bereiken dat zowel jongens als meisjes bekend zijn met het vrouwelijk lichaam en de clitoris om op die manier gelijke kennis te hebben. Dit stelt kinderen in staat om later in hun leven aangename en respectvolle seksuele relaties aan te gaan.

Bij het lespakket, voor groep 6 tot en met groep 8, is een 3D-clitoris beschikbaar als hulpmiddel om de clitoris bespreekbaar te maken in de klas. Het is dus een driedimensionaal model van de clitoris, dat visueel laat zien hoe deze eruit ziet en waar de verschillende delen zich bevinden.

Gezonde ontwikkeling

Een gezonde seksuele ontwikkeling begint volgens de initiatiefnemers al in de babytijd en loopt door tot volwassenheid. Kleuters hebben al vragen over hun eigen lichaam en de verschillen tussen jongens en meisjes. Kinderen van 9 tot 12 jaar zijn nieuwsgierig naar onderwerpen als verliefdheid en veranderingen in de puberteit.

Tijdens lessen over relationele en seksuele vorming worden deze onderwerpen besproken en vragen van kinderen beantwoord, inclusief het bespreken van geslachtsdelen. “Kinderen experimenteren en spelen soms spelletjes zoals het vergelijken van elkaars geslachtsdelen of ‘kus tikkertje’”, is te lezen op de website. “Ze zijn soms verliefd en een enkeling heeft ‘verkering’. Dit hoort allemaal bij een gezonde ontwikkeling. Tussen 10 en 12 jaar komen kinderen in de puberteit. Dan kunnen hormonale en lichamelijke veranderingen onzekerheid en extra vragen met zich meebrengen.”

Seksuele voorlichting in 5 stappen, volgens experts

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.