Laura Saija
Laura Saija Social media 12 jul 2023
Leestijd: 3 minuten

Renate (42): ‘Mijn zoon post zijn hele leven op TikTok, omdat hij influencer wil worden’

De zoon van Renate post zijn hele leven op social media in de hoop dat hij influencer wordt en daar zijn brood mee kan verdienen. “Hij hoopt dat hij straks niet hoeft te werken en dus ook geen opleiding hoeft te doen”.

“Het begon zo’n twee jaar geleden, tijdens corona. Ivo (16) maakte steeds meer filmpjes om zijn tijd te verdrijven tijdens de lockdowns. Ik vond het toen nog leuk, ik was blij dat hij zijn creativiteit kon uiten. Hij leek echt iets gevonden te hebben wat hij leuk vond.

TikTok

De video’s plaatste hij op social media platform TikTok, hier kreeg hij steeds meer volgers. Ongeveer een paar duizend had hij al. Het waren vooral grappige video’s, waarin Ivo persiflages deed. Totdat een video van hem viral ging. Zijn volgersaantal steeg opeens naar bijna honderdduizend.

Op dat moment begon hij serieus te worden. Hij zat steeds vaker op TikTok en was altijd druk met nieuwe filmpjes maken. Soms kreeg hij gratis producten opgestuurd om in die filmpjes te laten zien. Sinds vorig jaar merk ik dat zijn schoolwerk eronder lijdt.

Influencer

Ivo vind school minder belangrijk geworden, omdat hij vastbesloten is om influencer te worden. Hij refereert hierbij naar grote influencers die tonnen verdienen en een soort van celebrities zijn. Ivo is een knappe jongen en hij heeft ook doorzettingsvermogen, maar ik wil toch graag dat hij zijn school afmaakt en een vervolgopleiding gaat doen.

Hij verdient inmiddels een leuk zakcentje voor op zijn leeftijd met zijn social media activiteiten, maar ik zie het niet als een serieuze baan. Het is een zakcentje, geen inkomen waar je op latere leeftijd van kan leven.

Schoolprestaties

Ik heb hem uitgelegd dat het beter voor hem is om zich op school te richten en een goede basis te creëren met een diploma, maar ik dring moeilijk tot hem door. Hij hoopt dat hij straks niet hoeft te werken en dus ook geen opleiding hoeft te doen. Ivo leeft vooral in het nu en voor hem is het extra zakcentje wat hij verdient met TikTok op dit moment genoeg.

Ik word er soms gek van dat alles gefilmd of gefotografeerd moet worden en online wordt gezet. Bij alles wat we doen, wordt die telefoon erbij gepakt. Die jongen deelt zijn hele leven op internet, het lijkt me niet gezond om zo met je online ‘image’ bezig te zijn. De stunts die hij uithaalt voor ‘likes’ worden ook steeds gekker.

Niet voor iedereen weggelegd

Ook zie ik soms de reacties die hij op video’s krijgt. Sommige volgers prijzen hem de hemel in met woorden als ‘Je bent zo knap’, terwijl andere echte haatreacties plaatsen. Ik maak me erg zorgen over Ivo zijn toekomst en ben bang dat hij uiteindelijk onder de druk van social media zal bezwijken.

Aan de andere kant hoop ik natuurlijk wel dat zijn droom om influencer te worden waarheid wordt, maar ik weet hoe hard de wereld kan zijn. Zo’n leven is niet voor iedereen weggelegd.”

Wat als jij je kind niet vertrouwt met social media? Mediacoach geeft advies

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.