Laurien Bleeker
Laurien Bleeker Gezondheid 19 feb 2023
Leestijd: 3 minuten

3 redenen waarom een zoutlamp een positief effect heeft op de gezondheid van je kind

Er is al veel geschreven over de zoutlamp. Meestal in combinatie met bevallen. Zo’n zoutlamp geeft warm oranje-rood licht dat een huiselijke sfeer geeft aan elke ruimte. Dat is waarom veel zwangere vrouwen een zoutlampje meenemen naar een ziekenhuisbevalling of er thuis één of meer aanzetten. Ook is het zachte licht heel fijn om ‘s nachts je baby bij te voeden.

Maar er hangen nog veel meer voordelen aan de zoutlamp. Zo zou het blok zout een positief effect hebben op je welzijn. Er is maar weinig wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de werkelijke werking van zoutlampen, maar wel bekend is dat negatieve ionen klachten van depressie verminderen. Die ionen zijn elektrisch geladen deeltjes in de lucht. Ze kunnen positief of negatief zijn. In natuurgebieden, vooral aan zee, is de hoeveelheid negatieve ionen een stuk groter dan de positieve. En in binnenruimtes zijn juist vaak veel meer positieve ionen meetbaar.

Positieve effecten van een zoutlamp voor je kind

Een zoutlamp, dat eigenlijk dus gewoon een uitgehold blok (Himalaya) zout met een lampje erin is, zou in staat zijn om negatieve ionen aan te maken wanneer het lampje aan staat en het zout warm wordt. Positieve deeltjes in de lucht worden dan ‘neergeslagen’. Vaak zie je dan ook een laagje stof en viezigheid om een zoutlampje liggen dat al enige tijd aan staat. Bij die positieve ionen die uit de lucht gezuiverd worden kunnen ook virussen, schimmels en bacteriën meekomen. Dit zou betekenen dat een zoutlamp de lucht in bijvoorbeeld je slaapkamer verbetert.

Zoutlamp bij astma en allergie

Die zuiverende werking heeft weer een positief effect op je gezondheid en die van je kind. Kindjes met astma of allergieën zouden veel baat hebben bij één of meerdere zoutlampen in de slaapkamer, afhankelijk van de grootte van de ruimte. Met een zoutlamp kunnen ze vrijer ademen, hebben ze een minder droge keel en daardoor rustiger slapen. Ook helpen de zoutdeeltjes die ingeademd worden bij het afbreken van slijm. Per m2 heb je ongeveer 250 gram zoutkristal nodig: bij de aankoop van zo’n lamp kan je vaak zien hoeveel gram je koopt. Tip: zet het lampje overdag aan en pas uit wanneer je kindje gaat slapen.

Bron: privébeeld Laurien Bleeker

Oranje licht werkt ontspannend

De kleur van de Himalaya zoutlamp kan verschillen. Zo zijn er witte zoutlampen, maar ook grijze en de bekendste: oranje. Die laatste geeft warm en zacht oranje licht af. De kleur van dit licht helpt om stress te verminderen. Ook is het bewezen dat oranje licht mensen vrolijk maakt en zelfs het geluksgevoel stimuleert. Het werkt ontspannend, net zoals wanneer de zon ondergaat of een kaarsje aangestoken wordt. Een zoutlampje is dan ook ideaal voor in de kinderkamer, om je kind tot rust te laten komen tijdens het bedritueel.

Zoutlamp tegen straling in huis

De vele elektrische apparaten in ons leven, denk aan je mobiele telefoon, televisie en tablet, laten elektromagnetische straling achter. Je ziet dit niet, maar het kan wel voelbaar tot uiting komen in je lijf. Bijvoorbeeld onverklaarbare vermoeidheid of stress. Een oranje zoutlamp die door warmte negatieve ionen verspreidt, helpt om de straling te neutraliseren. Positieve en negatieve ionen worden daardoor weer in balans gebracht. Ook hiervoor is het weer belangrijk dat je rekening houdt met de grootte van de ruimte. Het kan dus best zo zijn dat jij je of je kind zich fitter, kalmer en positiever voelt door brandende zoutlampen in de woon- of slaapkamer.

5 tips voor moeders die altijd moe zijn

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.