Redactie
Redactie Opvoedstijlen 19 jun 2018
Leestijd: 3 minuten

5 kenmerken van een goede opvoeding

Opvoeding en het ouderschap blijven nou eenmaal een opstapeling van verwarring, twijfel, fouten en angst. Maar je blijft het iedere dag weer proberen om je kinderen zo goed mogelijk te begeleiden naar volwassenheid. En dat gaat je toch écht goed af! Deze vijf stappen zijn de basis van een goede opvoeding. 

Deze vijf stappen omhelsen het beste voor alle kinderen: veiligheid (zowel op emotioneel als fysiek vlak), verbondenheid, grenzen en geduld. Natuurlijk nog altijd niet perfect, maar het vormt de basis.

1. Creër waarden voor jouw eigen gezin

Ook jij bent opgevoed met bepaalde normen en waarden, maar welke geef je door aan je kinderen? Nederland bestaat uit een grote mix van religies, etniciteiten, een bepaalde kijk op de wereld en gebruiken. Deze mix geeft jou als ouder dus de gelegenheid om helemaal zelf de waarden voor jouw gezin te ontwikkelen. En dát kan best lastig zijn. Wat wil jij je kinderen meegeven over geloof, onderwijs en seks bijvoorbeeld? Jij bent degene die je kinderen opvoedt, niet de samenleving. Wat jij hebt geleerd en meegekregen in je leven, kun je je eigen kinderen ook leren. Jouw waarden, ideeën en normen kun je iedere dag weer toepassen bij de opvoeding van je kinderen.

2. Zorg goed voor jezelf 

Heel simpel: een gelukkige ouder betekent een gelukkig kind! Als ouder ben je snel geneigd om altijd maar je kinderen voorop te stellen, en dat is ook zeker niet vreemd. Vooral in situaties waarin je een kind hebt dat extra zorg nodig heeft of bij gebeurtenissen die je niet in de hand hebt. Maar met al deze situaties kun jij het beste dealen als je zélf zo goed mogelijk in je vel zit. En om hulp vragen mag best! De zorg voor jezelf – emotioneel en fysiek – moet niet alleen bovenaan je to-do lijst staan, maar moet ook de manier zijn waarop je door het leven gaat. Het is de lijm die jou als moeder – en dus je gezin – bij elkaar houdt.

3. Maak sterke grenzen en routines

Niet alleen hebben kinderen rust en regelmaat nodig, maar ook grenzen en routines die de rust en regelmaat waarborgen. Of het nou gaat om bedtijd, het eten of in bad gaan: kinderen voelen zich veilig wanneer dingen steeds op dezelfde manier gebeuren. Maar in die vaste structuur is óók flexibiliteit nodig. Waarom? Omdat het leven niet bestaat uit vaste gebeurtenissen. Het leven is een constante stroom van verwachte en onverwachte situaties, waar je kinderen ook op voorbereid moeten worden. Sterke grenzen en routines kunnen straffen, belonen, schreeuwen en zeuren bijná uitvagen. Bijna.

4. Neem het gedrag van je kind niet persoonlijk

En dat is best lastig: welke ouder neemt het gedrag van zijn kind nou niet persoonlijk? De mooie én gecompliceerde factor van het ouderschap is dat je van je kinderen houdt, en die liefde maakt dat je alles persoonlijk neemt. Maar het is jouw taak als ouder om te begrijpen dat jouw kinderen gewoonweg nog niet volwassen zijn. Dáár komt hun gedrag uit voort, niet uit jouw ‘slechte’ opvoeding. Deze wetenschap geeft jou als ouder de vrijheid om met andere ogen naar jezelf en je kinderen te kijken. Jij begeleidt je kinderen in de weg naar volwassenheid: je leidt ze, je knuffelt ze, je stelt grenzen, je helpt ze door emoties en laat ze weer verder gaan met hun leven.

5. Bouw een band op met je kind

Ook de kleinste momenten samen met je kinderen moet je niet voor lief nemen. Die kleine momenten geven jullie een gevoel van verbondenheid en intimiteit. Momenten waarop je samen in de auto zit, aan het knuffelen bent, een boek leest, winkelt en ga zo maar door. Vergeet ook niet dat je heus nog keihard mag lachen, gek doen en spelen als je volwassen bent. Dat houdt niet ineens op, omdat je nu vader of moeder bent. Maak er een prioriteit van om samen met je kinderen te spelen en te lachen!

Bron: The Washington Post – Parent coach Meghan Leahy

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.