Redactie
Redactie Social media 18 jul 2021
Leestijd: 3 minuten

Als je kind wil gaan vloggen

Luchtkusjes richting de camera, een rondleiding door het huis, de route van school naar huis die gevlogd wordt en de keuze van kleding: ‘Vandaag heb ik een topje aan van het merk X, vind je het leuk? Doe dan een duimpje omhoog bij deze vlog’. Steeds meer kinderen raken geïnspireerd door professionele vloggers en gaan zelf ook aan de slag. In het begin zijn alleen jij en opa en oma nog het publiek, maar als ze dertien zijn kunnen ze ook YouTube veroveren. Hoe begeleid je ze daarbij?

Duimpje omhoog als je deze vlog leuk vindt!

Je vindt het meestal hartstikke leuk dat je kind een nieuwe hobby heeft, maar toch houd je bij deze soms je hart vast. Vloggen? Wat geeft je kind allemaal prijs, waar gaat al die info naartoe, wat voor gevolgen heeft die info later in zijn of haar leven? En als je kind zichzelf blootgeeft aan een minder welwillend publiek, hoe zullen die reageren? Wat als er naast positieve ook negatieve reacties komen?

Terechte vragen. Maar de oplossing ligt niet in het verbieden van het vloggen, want misschien gaat je kind dan stiekem aan de slag. Maar wel in goede afspraken en een gesprek.

Afspraken maken rond vloggen

  • Spreek bijvoorbeeld af dat je filmpjes die je kind op YouTube zet, eerst wil zien.
  • Wil je niet dat je kind bepaalde plekken in beeld brengt, zoals de slaapkamer of jullie woonkamer? Maak daar afspraken over.
  • Hetzelfde geldt voor mensen. Je kind moet het altijd vooraf vragen en zonder toestemming ook geen beelden van anderen op internet.
  • Praat over later. Nu vind je kind het nog leuk om zijn of haar favoriete knuffel te laten zien, straks – als ze ouder zijn – is dat misschien een reden voor schaamte. Praat daar met je kind over, en denk samen na over hoe je kind er in de toekomst over zou kunnen denken.
  • Je kunt ook met je kind samen kijken naar zijn of haar favo vloggers. Zo weet je een beetje waar de interesse van je kind ligt en kun je je kind ook ondersteunen, bijvoorbeeld door een thema te kiezen.
  • Verdiep je in YouTube en het privacybeleid.
  • Praat ook over mogelijke negatieve reacties met je kind. Hoe zou het dat vinden en hoe zou het daarmee omgaan? Je kunt de mogelijkheid om te reageren uit zetten. Misschien is het goed om daarmee te beginnen en te zien of de duimpjes een beetje de leuke kant op gaan. Daarna kan je altijd nog samen beslissen om ook comments mogelijk te maken

Positieve kanten aan vloggen

Er zijn – goed om te weten –  ook veel leuke kanten aan vloggen. Je kind leert er goed van presenteren, wordt heel handig met beeld en monteren en je kinds zelfvertrouwen krijgt er vaak een boost van. Welllicht wordt je kind niet de nieuwe Enzo Knol of een Zoet Zusje, maar misschien ook wel. Dat vraagt overigens om weer een heel nieuw gesprek. Het is sowieso een leuke, creatieve leerschool en de beelden zijn heel leuk om te bewaren en later terug te kijken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.