Laura Saija
Laura Saija Eropuit 6 nov 2023
Leestijd: 2 minuten

Veilig onderweg, welke autostoel voor welke leeftijd?

Onderweg staat altijd de veiligheid voorop, vooral als het op de kinderen aankomt. Het gebruik van de juiste autostoel voor de leeftijd en grootte van een kind is van levensbelang om letsel te minimaliseren en te beschermen in geval van een ongeluk.

Kinderen tot 1,35 meter moeten wettelijk verplicht in een goedgekeurd autokinderzitje vervoerd worden. Zowel voorin als achterin de auto, bij je eigen auto en bij anderen in de auto.

Welke autostoel voor welke leeftijd

Hieronder een overzicht van welke autostoel het beste past bij welke leeftijd.

Baby’s tot 15 maanden: Groep 0/0+ autostoelen (0-13 kg)

De veiligheid van uw pasgeboren baby heeft de hoogste prioriteit. Baby’s zijn kwetsbaar en dat heeft speciale aandacht nodig bij het autorijden. Voor baby’s tot 15 maanden oud en met een lengte tot 83 cm, is de beste keuze een achterwaarts gerichte stoel, ook wel bekend als een Groep 0/0+ autostoel. Deze stoelen zijn ontworpen om de baby volledig te ondersteunen en te beschermen.

Achterwaarts gerichte autostoelen zorgen voor een optimale bescherming van de nek en rug van de baby, wat nog niet optimaal ontwikkeld is de vroege stadia. Ze zijn geschikt voor baby’s tot 13 kg, maar het wordt sterk aanbevolen om een kind achterwaarts te vervoeren totdat ze minimaal 15 maanden oud zijn. De achterwaartse reispositie is de veiligste optie voor uw baby. Zet een baby alleen in een autozitje op de voorstoel als de airbag is uitgeschakeld.

Peuters vanaf 15 maanden: Groep 1 autostoelen (9-18 kg)

Naarmate een kind ouder wordt en de 15 maanden bereikt, is het tijd om over te stappen op een Groep 1 autostoel. Deze autostoelen zijn geschikt voor kinderen ouder dan 15 maanden en met een lengte tussen 60 cm en 105 cm. In tegenstelling tot Groep 0/0+ autostoelen, zijn ze voorwaarts gericht.

Groep 1 autostoelen bieden nog steeds een goede ondersteuning en bescherming voor een kind. Ze zijn geschikt voor kinderen met een gewicht tussen 9 en 18 kg. Dit betekent dat ze meestal worden gebruikt totdat kinderen ongeveer vier jaar oud zijn.

Bij het installeren van een Groep 1 autostoel, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat deze correct stevig is bevestigd aan de autogordel. Lees de instructies van de fabrikant zorgvuldig.

Kinderen van 3 tot 12 jaar: Groep 2/3 autostoelen (15-36 kg)

Als kinderen de leeftijd van drie jaar bereiken en groter worden, is het tijd om over te stappen naar een Groep 2/3 autostoel. Deze stoelen zijn bedoeld voor kinderen met een lengte tussen 105 cm en 135 cm.

Groep 2/3 autostoelen zijn ontworpen om kinderen van 3 tot 12 jaar (gemiddeld) veilig te vervoeren. Ze bieden voldoende ondersteuning en bescherming, terwijl ze tegelijkertijd comfortabel zijn voor oudere kinderen. Deze stoelen zijn geschikt voor kinderen met een gewicht tussen 15 en 36 kg. Dit betekent dat ze meestal worden gebruikt tot het kind groot genoeg is om zonder autostoel te reizen.

Veel ouders kiezen voor deze leeftijdscategorie voor een zitverhoger zonder rugleuning, toch wordt dat door experts afgeraden. Lees hier waarom.

Wurmt jouw kind altijd zijn armpjes uit de gordels van de autostoel? Dít is de oplossing

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.