Lisa van den Akker
Lisa van den Akker Eten en Voeding 10 nov 2020
Leestijd: 4 minuten

Column Maria #12: mijn kleuter is ondervoed en wil opeens weer een speen

Maria Lee is de trotse moeder van de vierjarige tweeling Tom en Fien. Het leven met haar twee kinderen gaat niet altijd over rozen, vooral nu niet, want Tom is gestopt met eten en daardoor ondervoed. Haar verhaal kun je de komende weken volgen op J/M Ouders.

Column: regressie

‘Dat is mijn bal, van toen ik baby was’, roept Tom opgetogen.
‘Dat klopt Tom’, hoor ik tante Carolien zeggen terwijl ze de bal aan Tom overhandigd. Tom pakt de bal aan en knuffelt ermee alsof hij een lang verloren vriend knuffelt. Carolien en ik wissel een blik uit, we denken hetzelfde. Die bal wil Tom houden. Tevreden komt Tom bij me op de bank zitten en nestelt zich tegen mij aan. Van al het speelgoed dat zijn tante van boven heeft gehaald, pakt Tom juist deze bal eruit. En ja het klopt, de bal is van hem geweest, van toen hij baby was. Ergens verbaast het me niet dat Tom dit nog weet. Toch wil ik het fijne ervan weten en vraag Tom hoe hij dit nog weet.

‘Nou toen hadden we de ‘hekjes box’ en heb ik van Omi deze bal gekregen.’ Zegt Tom. Het klopt precies wat hij vertelt, we hadden toen nog een grond box staan. Fien komt bij ons staan en vertelt dat zij het puzzelstukkenboekje wil meenemen, want die is ook van ons geweest. Ook dat klopt. Carolien glimlacht en zegt dat ze allebei hun speelgoed mee naar huis mogen nemen. Die avond vallen ze allebei met hun babyspeelgoed in hun armen inslaap.

Speen

De volgende ochtend willen de kinderen allebei hun speen inhouden. Maar overdag hebben ze hun speen eigenlijk niet meer en ze kunnen prima zonder. Ze gebruiken de speen alleen om in te slapen en dan valt hij vanzelf uit hun mond. Wat is wijsheid, geef ik het of niet?

Het is herfstvakantie dus ik besluit dat ik eerst probeer de kinderen af te leiden. We spelen spelletjes. Maar ondertussen klinkt het: ‘mama, mag ik mijn speen?’ We knutselen, kleuren, knippen en plakken ‘mama maggen we onze speen?’ vraagt Fien terwijl ze een paddenstoel inkleurt en op de dop van de stift sabbelt. Ondertussen heeft Tom de achterkant van een stift in zijn mond.

’s middags gaan we op tamme kastanje jacht in het bos, ‘mag ik en Fien onze speen mee?’
Oké, geen nee en geen ja zeggen, bedenk ik me.
‘Kom doe je jas aan, we gaan lekker naar het bos ‘, zeg ik opgetogen. Maar wanneer we terugkomen met een zak vol tamme kastanjes, houden de kinderen het niet meer vol. Ze willen nu toch echt hun speen en die krijgen ze.

Ik heb geprobeerd ze af te leiden, maar ze geven duidelijk hun behoefte aan. Sinds kort beland alles weer in hun mond, met eten willen ze het liefst gevoerd worden en de dood van hun opa komt weer als een golf van verdriet naar boven, alsof het net gebeurt is.

Regressie

Ze willen hun peuterspeelgoed van zolder hebben en er wordt weer voluit mee gespeeld.
Vanuit mijn vakgebied weet ik dat mensen terug kunnen gaan naar een bepaalde fase van hun hun leven. Dit wordt ook wel regressief gedrag genoemd, dat kan komen door stress of door veranderingen in het systeem van een mens. En juist dat laatste is bij Tom en Fien het geval. De behandelingen van Marleen werken! De reflexintegratie behandelingen en de oefeningen die we van Marleen krijgen om thuis te doen maken dat ‘oude’ reflexen integreren. Dat proces is opgang gekomen. Het zorgt ervoor dat het lichaam en de hersenen zich aan de veranderende omstandigheid van de geremde Primaire Reflex gaat aanpassen en zich die vaardigheid opnieuw eigen moet maken. ‘Dus eigenlijk is dit iets positiefs’, zeg ik tegen mijn man.

‘Het is alleen jammer dat we dan wéér die strijd met die speen moeten aangaan’, antwoord mijn man. Ik begrijp wat hij zegt, want met heel veel moeite hebben we de kinderen van het overdag speengebruik afgekregen en nu hebben ze weer die behoefte.
‘Hoe zal het dan met het eten gaan?’, klinkt het bezorgt.
‘Misschien moeten we eerst hierdoor heen en later zien wel weer, schat’, zeg ik bemoedigend.
‘Het belangrijkste is dat de behandeling aanslaat en dat we op de goede weg zijn!’

Lees ook:

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.