Janneke Juffermans
Janneke Juffermans Gezin 4 okt 2022
Leestijd: 3 minuten

Een huisdier uitzoeken: eerst goed nadenken, dan pas kiezen

Je kind wil een huisdier. En jij wilt dat ook (of je bent eindelijk om). Maar een huisdier uitzoeken is nog best een klus. Hoe zoek je een huisdier uit dat bij jullie past?

Een huisdier voor je kind, het klinkt als een topidee. Want je kind kan er veel aan hebben: het heeft er een speelkameraadje bij, het werkt goed tegen stress, je kind leert verantwoordelijkheid dragen en als je het slim aanpakt, kan een huisdier hen ook nog eens helpen om beter te gaan lezen.

Een huisdier uitzoeken. Welk dier past bij jullie?

Maar voordat je enthousiast naar de dierenwinkel rijdt: maak eerst een aantal afwegingen om te bepalen of het slim is om een huisdier te nemen en zo ja, wélk huisdier dat dan moet zijn. Want niet elk huisdier is geschikt voor een huis met bijvoorbeeld kleine kinderen. En niet elke poes laat zich gewillig aaien.

Hond of reptiel

Als je nog geen huisdier hebt en je kind is nog klein, denk dan even goed na of je kind al oud genoeg is om met een huisdier om te kunnen gaan. Vanaf een jaar of zes kun je kinderen hoe dan ook beter instrueren over het omgaan met huisdieren, vanaf een jaar of tien kunnen ze ook meer verantwoordelijkheid dragen voor het zorgen voor het dier.

Bij het kiezen van het huisdier is het in de eerste plaats natuurlijk belangrijk om na te denken wat voor dier  jullie leuk vinden. Gaan jullie voor een hond, een poes, een vogel of liever een reptiel?

Karakter

Voor welk huisdier je uiteindelijk ook kiest, daarmee ben je nog niet. Want ‘een hond’ is er talloze varianten. Het ene ras is onstuimig of is gefokt om te vechten, het andere ras is juist heel gevoelig en zal kinderen misschien als druk ervaren.

Maar ook binnen rassen zijn er verschillen per dier. Elk dier heeft zijn eigen karakter.

Datzelfde geldt natuurlijk niet alleen voor honden, maar ook voor andere huisdieren. Een kat die zelf vervelende ervaringen heeft opgedaan met kinderen, zal waarschijnlijk eerder van zich af slaan en is dus geen goede huisgenoot voor jonge kinderen. Kies dus een dier dat zich makkelijk laat benaderen.

Asiel

Wil je een dier dat wat exotischer is, zoals een schildpad of een baardagame, lees je dan van tevoren goed in. Elke soort heeft weer andere eigenschappen en zeker met kinderen kunnen er risico’s aan verbonden zijn. Gif- of wurgslangen zijn hoe dan ook geen goed idee in een huishouden met kinderen

Wil je van tevoren weten hoe een huisdier reageert op je kind (en omgekeerd), ga dan samen eens langs bij een asiel in de buurt. Daar hebben ze de dieren al een tijdje meegemaakt en kunnen ze je vast wat vertellen over het karakter van het dier en of dit dier met kinderen kan omgaan. Bovendien zijn deze dieren alvast gechipt en ingeënt, wel zo handig.

In dierenasielen zitten vooral honden, konijnen en knagers en vogels en heel soms ook voormalige proefdieren. Ben je op zoek naar andere dieren, dan ben je hoe dan ook aangewezen op een speciaalzaak.

Voorbereiding

Als jullie een keuze gemaakt hebben, ben je er nog niet door bijvoorbeeld je kind te laten beloven ‘dat het er wel helemaal zelf voor moet zorgen’. Maak die afspraken zo concreet mogelijk. Wat valt er onder die zorg? Dat is meer dan eten en drinken geven (en spelen en knuffelen). Wie laat het dier uit? Wie verschoont het hok? Wie gaat ermee naar de dierenarts? Wie kamt het dier? Wie zorgt er in de vakantie voor het dier?

Soms verslapt de inzet na een tijdje. En misschien wíl je kind best goed zorgen voor het huisdier, maar is het in de praktijk best druk met huiswerk, sport en andere dingen. Maak daarom van tevoren zo duidelijk mogelijke afspraken om te kijken wat haalbaar is.

Kijk voor meer informatie op de website van het Landelijk Informatie Centrum Gezelschapsdieren

https://www.jmouders.nl/deze-signalen-laten-zien-dat-je-kind-klaar-is-voor-een-huisdier/

https://www.jmouders.nl/minder-angst-door-huisdier/

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.