Kiki Meijer
Kiki Meijer Feestdagen 8 mrt 2023
Leestijd: 3 minuten

Internationale Vrouwendag: 6 inspirerende vrouwelijke rolmodellen voor jouw dochter(s)

In ieder geval één dag per jaar staan we collectief stil bij de emancipatie van vrouwen in onze samenleving. We hebben het natuurlijk over Internationale Vrouwendag op 8 maart. Als moeder geef je het goede voorbeeld aan je dochter, maar er zijn ook een heleboel andere inspirerende vrouwelijke rolmodellen die jouw dochter een aantal wijze lessen kunnen meegeven.

Op deze dag worden onderwerpen zoals vrouwenrechten, een veilige werkomgeving, seksualiteit en empowerment besproken. Wij brengen voor jou en je dochter(s) een aantal  inspirerende vrouwelijke rolmodellen in kaart.

Inspirerende vrouwelijke rolmodellen

Deze jonge vrouwen zijn niet op hun mondje gevallen en maken zich hard waar zij voor staan.

  • Lale Gül

Deze 25 jarige schrijfster was erg spraakmakend in het nieuws toen haar autobiografie Ik wil leven uitkwam in februari 2021. Ze schrijft over haar streng gelovige opvoeding in de islamitische gemeenschap en hoe dit haar heeft belemmert in het dagelijkse leven.

Gül heeft ontzettend veel kritiek over zich heen gekregen van haar familie en werd zelfs bedreigd door extremistische islamitische groepen. Doordat Gül haar boek heeft gepubliceerd, hoopt zij een voorbeeld te kunnen zijn voor andere jongeren die een soortgelijke situatie zitten en ze te inspireren. En dat is ze wat ons betreft zeker!

  • Joann van de Herik

Joann van de Herik is het nichtje van supermodellen Bella Hadid en Gigi Hadid. Zelf is Joann een curvy-model en vindt ze het belangrijk om body positivity bespreekbaar te maken.

Van de Herik kreeg te maken met een eetstoornis doordat ze zich continu vergeleek met anderen.  Het ‘perfecte plaatje’ van sociale media wil ze doorbreken. Haar doel is om een rolmodel te zijn voor jongeren en ze te laten beseffen dat ze goed zijn zoals ze zijn.

  • Greta Thunberg

Op haar zeventiende was Greta Thunberg al druk bezig met het activeren van mensen om zich aan te sluiten bij klimaatprotesten. Ook overtuigde ze overheden om tot actie over te gaan. Nu staat ze voor velen bekend als het gezicht van een mondiale beweging tegen de verandering van het klimaat. Wat een prestatie.

Deze milieuactiviste schreef zelfs een eigen boek en won verschillende grote prijzen. Op sociale media deelt zij veel verschillende protesten en wil ze jongeren inspireren om zich in te zetten voor het klimaat.

  • Jutta Leerdam

De 24-jarige schaatsster Jutta Leerdam is een pro op het ijs, maar kwam ook in het nieuws door haar taboedoorbrekende uitspraken over menstruatie. Na haar wedstrijd vertelde ze openlijk dat ze zich niet goed voelde en dat dit door haar menstruatieklachten kwam.

Het is volgens Jutta ‘een ding’ in de sport, maar zij heeft hier geen moeite. Door haar openheid over dit onderwerp kunnen we hopelijk steeds meer in de topsport, maar ook in het dagelijks leven dit bespreekbaar maken.

  • Sterre van Wijlen

Op haar zeventiende kreeg Sterre van Wijlen de diagnose botkanker. Haar complete leven stond op zijn kop. Sterre deelde haar verhaal via TikTok, waardoor ze zich erg kwetsbaar opstelde. Dit werd door ontzettend veel mensen gezien en gedeeld. Zelfs zoveel dat er een documentaire over werd gemaakt.

@sterrevwijlen2

Thank you body for not letting me down 🤍 #foryou #fy #viral #childhoodcancer #fyp #bonecancer #dutch #ewingsarcoma #body #bodypositivity #strong

♬ original sound – William Sheats

In de documentaire Tegen de klippen op werd het laatste halfjaar van haar ziekte vastgelegd en haar gevoelens hierbij. Sterre hoopt dat er meer geld kan worden ingezameld voor onderzoek, zodat andere kinderen ook de kans krijgen om te leven.

  • Millie Bobby Brown

Millie Bobby Brown kun je kennen van de Netflixserie Stranger Things. Ze is nog maar negentien jaar en nu al een ontzettend talentvolle actrice. Ze won eerder onder meer een Saturn Award en een People’s Choice Award. Een hele prestatie op deze leeftijd.

Verder is ze de jongste goodwill ambassadeur van Unicef ooit. Ze wil mensen wereldwijd bewust maken van kwesties, zoals armoede, geweld en onderwijs voor kinderen. Met haar Instagramaccount van meer dan 62 miljoen volgers hoopt ze haar boodschap over te kunnen brengen.

15 vreemde adviezen die moeders van andere moeders kregen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.