Redactie
Redactie Opvoedstijlen 19 jun 2018
Leestijd: 2 minuten

Klikken

antwoord

Allereerst goed om eens te kijken naar wat klikken nou eigenlijk is en wanneer iets ‘klikken’ is. In de basis gaat het om de momenten waarop een kind aan een volwassene vertelt over iets wat een ander kind niet mag doen. 

  • Dat kan een kind doen om een ander kind bij volwassenen in een negatief daglicht te stellen en/of zelf naar een complimentje te vissen. 
  • Het kan ook zijn dat een kind gewoon iets komt vertellen, omdat hij denkt dat een volwassene een oplossing voor het probleem kan bieden. 
  • Het komt ook voor dat een kind onrecht dat hem is aangedaan wil vergelden. Klikken is dan zeg maar een beetje ‘wraak’ nemen. Het kind weet niet goed hoe het zelf moet reageren op wat er gebeurd is en wil via een volwassene een ander kind terechtwijzen.
  • Kinderen tot een jaar of 4 zijn volop bezig te ontdekken: wat mag wel en wat mag niet….. Een jong kind dat komt vertellen wat een ander kind doet, zoekt dus alleen maar bevestiging voor zijn idee dat er een regel overtreden wordt.

Kinderen die veel klikken, willen meestal problemen met andere kinderen oplossen of uit de weg gaan. Ze weten zelf niet goed hoe ze dat moeten doen en zoeken steun en bescherming bij volwassenen. 

Het is allereerst dus belangrijk om te kijken naar de reden waarom een kind iets komt vertellen dat een ander kind iets doet wat niet mag. Wil het een situatie opgelost krijgen en weet het zelf niet hoe of durft het dat niet? Wil het bij jou een ‘wit-voetje’ halen? Dat bepaalt ook hoe je erop reageert. 

  • Straf geven voor klikken of het als waarheid aannemen en het andere kind bestraffen heeft geen zin. 
  • Het klikken van een jong kind moet je niet negeren of corrigeren. Het laat juist zien dat hij bezig is jouw normen en regels te aanvaarden. Dat is dus juist goed! 
  • Als een kind klikt over een ander kind, neem dan een neutrale houding aan ten opzichte van dit kind en het verhaal. 
  • Vraag het kind zelf wat goede oplossingen zouden kunnen zijn. Hoe kan het de situatie oplossen of zeggen dat het iets niet leuk vindt? Help hier zo nodig bij. 
  • Leg uit hoe het kind zelf een ander kind kan aanspreken op wat wel of niet mag, wat wel of niet vervelend is. 

Zo leren kinderen voor zichzelf op te komen en samen problemen op te lossen. Ook merken ze zo, indien van toepassing, dat klikken om de ander te laten bestraffen geen zin heeft.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.