Laurien Bleeker
Laurien Bleeker Opvoedstijlen 15 sep 2022
Leestijd: 2 minuten

Straffen zonder het straf geven: zo doe je dat

Je kind straffen omdat het iets heeft gedaan wat niet mocht van jou, is iets wat gelukkig steeds minder gebeurt. Straf geven heeft namelijk helemaal niet zo veel zin: je kind op de gang laten nadenken over wat hij heeft gedaan, zorgt alleen maar voor emotionele afstand tussen jou en je kind. Hij denkt namelijk echt niet na over wat hij heeft gedaan, maar hij zegt zo snel mogelijk ‘sorry’, omdat dat is wat je wilt horen en gaat vervolgens verder met spelen.

Dit kun je doen als je kind stout is (en het heeft niks met straffen te maken)

Je kind straf geven

Een volgende keer zal hij precies hetzelfde weer doen, omdat hij van de vorige keer niets geleerd heeft. Met empathie je kind begeleiden zal veel meer effect hebben: je kind leert daarvan én het bevordert de sfeer in huis, omdat je op een positieve manier ‘straf’ geeft.

Straffen zorgt voor een machtspositie: jij als ouder bepaalt dat je kind op de gang moet zitten. Je kind krijgt op die manier dus geen verantwoordelijkheid voor z’n daden en leert er ook niets van. Het enige wat hij leert is dat hij zijn gevoelens (boosheid, frustratie, verdriet, teleurstelling) niet mag uiten, want dan krijgt hij straf.

Je kind zit middenin een leerproces en helemaal in moeilijke situaties is het aan jou om het goede voorbeeld te geven en hem te begeleiden.

Ik-boodschap

Geef je een ik-boodschap, luister je naar je kind en erken je zijn gevoelens, dan bereik je daar, vooral op de langere termijn, veel meer mee. En geef hem verantwoordelijkheid, door je kind op te laten ruimen wat hij omgegooid heeft bijvoorbeeld.

Bied je hulp erbij aan, zo leert hij ook dat je er altijd voor hem bent. Op deze manier begeleid je je kind, in plaats van je kind op de strafbank te zetten. Je geeft op een positieve manier grenzen aan en je geeft een boodschap mee: in elke situatie ben je er voor je kind en weet hij dat je hem altijd zal steunen.

Zo stel je liefdevol grenzen, zonder te straffen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.