Gina Koninkx
Gina Koninkx Opvoedstijlen 20 feb 2020
Leestijd: 2 minuten

Hoe leer je je kinderen veilig deelnemen aan het verkeer?

Als ouder is niks spannender dan je kids loslaten. Letterlijk. Vanaf het moment dat ze voor het eerst zonder zijwieltjes fietsen tot het moment dat ze alleen (langs die enge rotonde) naar school gaan fietsen. Veilig deelnemen aan het verkeer is daarom een pré.

Veilig deelnemen aan het verkeer

Het is belangrijk dat je als ouder aandacht geeft aan het leren omgaan met verkeer. Zo bereid je je kinderen voor op (onverwachte) situaties en dat geeft je als eerder meer vertrouwen om je kids alleen te laten fietsen. Neem deze vier tips ter harte als je ze leert veilig deelnemen aan het verkeer.

1. Het begint met een veilige fiets

Om veilig te kunnen deelnemen aan het verkeer is het ten eerste belangrijk dat je kind een veilig fiets heeft. We begrijpen heus wel dat het budget het niet altijd toelaat (in dat geval kun je ook kijken naar een mooi tweedehands exemplaar) maar het is wel belangrijk dat je een goede fiets voor je kind koopt.

Dat wil zeggen: de remmen moeten in uitstekende staat zijn, het stuur recht staan, de trappers niet los zitten en geen slag in de banden. Als de fiets gebreken heeft, is de kans veel groter dat er wat mis kan gaan.

2. Neem zo nodig extra maatregelen

Als jouw kind een helm nodig heeft op de fiets (wat natuurlijk nooit een slecht idee is), bespaar hier dan niet op. Een helm kan je hoofd optimaal beschermen en hoewel niet alle kinderen zin hebben om ermee te fietsen, is het wel belangrijk.

Let verder ook op bijvoorbeeld losse veters die tussen de trappers kunnen komen of schaf een goede hockeystick klem aan als ze met een hockeystick naar de training willen fietsen. Safety first!

3. Verkeersregels doornemen

Neem samen met je kids de verkeersregels door, dat kun je al van kleins af aan doen. Leg uit wat borden betekenen en oefen veel met ze door samen stukken te fietsen. Vraag ze onderweg regelmatig of ze bijvoorbeeld weten wat ze bij haaientanden moeten doen.

Hoewel er vanuit school ook aandacht is voor verkeersveiligheid, is het minstens zo belangrijk om hier als ouder veel mee bezig te zijn.

4. Het gevaar van appen en muziek luisteren op de fiets

Gelukkig is appen op de fiets tegenwoordig verboden, maar dat neemt niet weg dat nog steeds heel veel kinderen (en volwassenen) dat nog steeds doen. Geef in de eerste plaats zelf altijd het goede voorbeeld maar leg ook uit wat er mis kan gaan.

Ook koptelefoons en AirPods zijn ontzettend gevaarlijk, zeker nu er steeds meer elektrische scooters en auto’s op de weg te vinden zijn die je nu al helemaal niet meer hoort aankomen. Dit zijn allemaal belangrijke dingen om te bespreken als je je kids leert over verkeersveiligheid,

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Opvoeden.nl

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.