Wilma Groothuis
Wilma Groothuis Gezondheid 18 dec 2023
Leestijd: 3 minuten

Heeft jouw kind een winterdepressie? Herken de symptomen

Elk kind heeft wel eens last van een dipje. Als alles op een dag tegenzit, als er een onvoldoende is gehaald of als iemand al een paar dagen niet fit is. Dat is logisch en heel normaal. Toch zijn er weldegelijk kinderen waarbij het wat zwaarder weegt dan dat en er sprake is van een winterdepressie.

Maar wanneer heeft een kind een winterdepressie en hoe herken je het?

Een donkere tijd

De wintertijd is naast een gezellige tijd met veel lekkers en familieafspraken ook een donkere tijd. Je kent het wel: als je een beetje pech hebt, ga je ’s ochtends in het donker weg en je komt ’s avonds in het donker weer thuis. Daglicht doet een mens goed, maar in de herfst en de winter is dat een stukje zwakker dan in de lente en de zomer.

In de winterperiode is het buiten minder lang licht: de zon komt later op en gaat eerder weer onder. Hierdoor kunnen sommige mensen zich weleens somber voelen. Ook kan iemand daardoor meer zin in eten en slapen hebben. Dit wordt ook wel een winterdip genoemd en kan in principe bij iedereen weleens voorkomen.

Wat is een winterdepressie?

Als de klachten zoals bovengenoemd ieder jaar opnieuw terugkomen en er daarnaast sprake is van nog meer depressieve klachten, dan kan het een winterdepressie zijn. Dit is dus wel wat serieuzer dan een winterdipje. Als iemand een winterdepressie heeft, dan raakt het stofje melatonine in de war. Dit is het stofje dat zorgt voor het aanmaken van slaap.

Als er te weinig licht is, dan blijft het lichaam melatonine produceren. Dit zorgt er weer voor dat iemand zich overdag vermoeid en slaperig blijft voelen en daarnaast ook somber. Nu komt een winterdepressie gelukkig niet heel vaak voor, ze komen daarnaast ook het meest voor bij volwassenen, maar ook kinderen kunnen wel degelijk een winterdepressie hebben.

Symptomen van een winterdepressie

Hoe herken je dan een winterdepressie bij een kind? Let op de volgende symptomen:

  • Vaak vermoeid zijn
  • Veel willen slapen
  • Veel willen eten, met name veel koolhydraten en zoetigheid
  • Aankomen in gewicht
  • Erg somber zijn
  • Geen zin hebben om iets te ondernemen
  • Geen zin hebben in sociaal contact

Wat te doen aan een winterdepressie?

De beste manier om een winterdepressie te behandelen, is door het licht op te zoeken. Ook al is het donker, koud en grauw buiten, ga toch met je kind de deur uit, omdat het toch echt lichter is dan binnenshuis. Ook kan het helpen om je kind te stimuleren naar zijn vrienden of sociale gelegenheden te gaan, een beetje afleiding doet soms ook wonderen.

Is die winterdepressie elk jaar opnieuw weer een probleem en blijft je kind somber, moe en depressief, ongeacht wat je dan ook hebt geprobeerd? Dan kun je het beste samen naar de huisarts gaan, daar kan je worden doorgestuurd voor professionele hulp. Vaak wordt lichttherapie ingezet bij een dip en dat werkt heel effectief.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.