Laurien Bleeker
Laurien Bleeker Social media 13 aug 2022
Leestijd: 3 minuten

Dilemma: je kind herkenbaar online zetten? (+ een handige checklist)

Wie regelmatig online te vinden is, weet af van de discussie of het slim en handig is om je kind online herkenbaar in beeld te brengen. Sommige Instagram-accounts hebben duizenden volgers en de foto van je kind wordt dan ook duizenden keren bekeken door veelal onbekenden. Voor sommigen geen probleem, anderen denken er niet aan om hun kind herkenbaar op internet te zetten.

Voor beiden valt wat te zeggen natuurlijk. Ook ik startte mijn Instagram-account als fotoalbum voor mezelf, mijn familie en voor later, voor mijn kinderen. Vol trots postte ik foto’s van mijn kinderen met teksten over sprongetjes en mijlpalen. Maar ondertussen kijken ruim 3000 mensen mee en heb ik besloten de kinderen nog wel in beeld te brengen, maar niet meer heel herkenbaar. Natuurlijk heeft het aantal volgers hier eigenlijk helemaal niets mee te maken, maar dat was voor mij het besef-moment.

Je kind herkenbaar online zetten: ja of nee?

Dus of je nu wel of niet duizenden meekijkers hebt: het kan nadelig zijn om je kind herkenbaar in beeld te brengen. Misschien niet nu meteen, maar als je kind ouder is en zelf op social media zit, kunnen vriendjes foto’s onder ogen krijgen waar je kind zich bijvoorbeeld voor schaamt. Je kan je dus oprecht afvragen of het wel nodig is om je kind online af te beelden. Heeft je kind er baat bij, of jij?

Door je (jonge) kind al te betrekken in wat jij online zet, breng je mediawijsheid bij. Heel leerzaam dus, voor zowel jezelf als je kind. Leg uit wat social media is, wat de voor- en nadelen zijn van het online zetten van een foto én vraag je kind om toestemming voordat je de foto plaatst. Vooral tieners vinden dit heel belangrijk, zo blijkt uit onderzoek, want die kijken heel kritisch naar (beelden van) zichzelf.

Weet ook dat een foto altijd online kan blijven rondzwerven. Zelfs als je de foto zelf verwijderd hebt, kan iemand er allang een screenshot van gemaakt hebben.

Checklist: zou je deze foto wel delen?

Deze handige checklist via de Universiteit van Gent bevat een aantal vragen die je jezelf kan stellen voordat je een foto van je kind herkenbaar online zet. Zo maak je een bewuste keuze over het wel of niet herkenbaar online zetten van je kind.

  • Heeft de post een meerwaarde voor je kind?
  • Kan je kind nadelen ondervinden?
  • Kan dit beeld tien jaar later nadelig zijn?
  • Mag je kind zo’n zelfde foto van jou online plaatsen?
  • Wat als de foto in verkeerde handen terecht komt?

Je kind dan helemaal niet meer online zetten?

Dat is natuurlijk ook niet meteen nodig. Er zijn namelijk nog genoeg manieren om je kind af te beelden, zonder dat het herkenbaar in beeld komt. Maak foto’s van de achterkant of een beetje van de zijkant, of van delen van je kind (voeten, handen, haren). Zorg er ook voor dat volgers niet weten waar je kind op dat moment is, dat schendt ook de privacy van je kind.

Bewerk de foto, maak delen wazig of plaats er van tevoren een emoji over. Zo zijn er vele manier om nog wel de leuke plaatjes van je kind te delen, maar dan wel op een veilige manier.

Dit is hoe de social media accounts van je kind wél (of juist niet) kunnen bijdragen aan zijn carrière

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.