Deze video geeft een verrassend kijkje in het leven van een meisje met autisme
Voor de Zapp Webserie Contest maakte vader Michiel Peereboom een bijzondere en indrukwekkende aflevering over autisme met de titel: Lieve Livs Leven. Maandenlang werkte hij aan een pilot in de hoop dat zijn aflevering de wedstrijd wint en hij een hele serie mag maken.
De Zapp Webserie Contest is een wedstrijd in samenwerking met 3LAB. Hieraan mogen beginnende seriemakers meedoen. Vier beginnende programmamakers maakten een pilot voor deze bijzondere wedstrijd. Eén van hen is Michiel Peereboom.
Lieve Livs Leven
Peereboom schreef zelf het script, deed hij de regie en de montage én speelt de vader, in deze pilotaflevering die net iets meer dan tien minuten duurt. Daarvoor liet hij zich inspireren door de diagnose autisme die zijn dochter en hijzelf kregen.
In de aflevering van Lieve Livs Leven, zien we hoe de elfjarige Liv, die autisme heeft, haar verjaardag viert. Ze is zelf niet in beeld maar we zien beelden die ze heeft gefilmd met haar telefoon. Hierdoor zie je als kijker alles door haar ogen.
Bijvoorbeeld hoe haar oma haar een cadeautje geeft dat niet de goede kleur heeft, of hoe haar vader bij de slaapkamerdeur staat en haar vertelt dat ze normaal moet doen. Maar terwijl iedereen vooral wil dat ze ‘normaal’ doet, werkt dat voor Liv allemaal een beetje anders. Daardoor komt ze terecht in een nog meer lastige, maar ook grappige situaties.
Openheid over autisme
Peereboom speelt in de aflevering zelf Livs vader, die Liv in haar eentje opvoedt, want Livs moeder leeft niet meer. “Het is de eerste verjaardag na haar dood, en hij wil zo normaal mogelijk doen”, vertelt Peereboom tegen de EO.
De reden dat Peereboom deze serie graag wil maken is dat hij vindt dat er meer openheid moet zijn over autisme. “Ik vind het ook belangrijk om de positieve kant van autisme te benadrukken, ook voor mijn dochter. Ik wil tegen haar zeggen: je hebt autisme, moet je eens kijken wat een goeie dingen je daarmee kunt doen”, vertelt hij.
Daarnaast hoopt hij dat andere mensen leren om te begrijpen hoe het voor iemand met autisme in zijn brein werkt. “Dit is niet zomaar een onhandelbaar kind of een vervelende man of vrouw, maar iemand die een brein heeft dat anders werkt, en er zijn goede manieren om daarmee om te gaan”, zegt Peereboom.
Op 17 januari wordt de winnaar van de Zapp Webserie Contest bekend gemaakt.
Kinderen en stress: opgroeien in een maatschappij met heel veel prikkels