Rachelle Abbas
Rachelle Abbas Gezin 29 mei 2021
Leestijd: 2 minuten

Heb je wel eens ruzie over geldzaken met je partner? Je bent niet de enige!

Heb je wel eens een discussie met je partner omdat je volgens hem met ‘de zoveelste aankoop’ thuis komt ‘die je echt niet nodig hebt?’ Of vind jij dat jullie kunnen besparen op het huishouden, terwijl hij daar anders over denkt? Je bent niet de enige die zo nu en dan ruzie heeft over geldzaken. Een kwart van de Nederlandse stellen maakt ruzie over geld. Voornamelijk over bezuinigingen en het bestedingspatroon, blijkt uit onderzoek van Nibud.

Ruzie over geldzaken met je partner? Je bent niet de enige!

Hoe zit het met jou en je partner? Zitten jullie vaak op een lijn als het gaat over geldzaken of zijn jullie eerder tegenpolen? Ook dat komt vaker voor, zo is 1 op de 8 stellen eerder elkaar tegenpool als het gaat om zuinigheid.

15% meer ouders hebben tijdens lockdown geen geld voor de verjaardag van hun kind, Stichting Jarige Job helpt

Gezamenlijke rekening

Anno 2021 is het heel normaal geworden om de financiën samen te regelen. Waar in 2007 zo’n 23 procent van alle stellen het samen regelde, hebben de meeste stellen (79 procent) een gezamenlijke rekening en gooien de inkomsten op één stapel (61 procent doet dat). De meeste stellen kiezen hiervoor vanwege het gemak, van de gezamenlijke rekening worden kosten voor meubels, witgoed, boodschappen en apparatuur gekocht.

Hetzelfde of juist tegenpolen

Ook blijkt uit het onderzoek dat 60 procent van de partners vindt dat ze hetzelfde zijn als hun partner als het gaat om zuinigheid. Eén op de acht typeert zichzelf en zijn of haar partner juist als tegenpolen. De communicatie gaat – haast vanzelfsprekend – moeizamer als partners zich wat betreft geldzaken anders gedragen. En zo ontstaan meningsverschillen en discussies.

Zo’n 27% heeft wel eens een discussie of meningsverschil met zijn of haar partner over geldzaken. De meeste meningsverschillen gaan over buigingen en sparen: de onderwerpen waar ook het vaakst afspraken over worden gemaakt.

https://www.jmouders.nl/moeders-geven-meer-geld-uit-aan-dochters-vaders-aan-zoons/

Praat erover

Des te belangrijker om goed te blijven praten en goede afspraken te maken over geldzaken. Omdat de meeste ruzies gaan over bezuinigen en sparen, kan het helpen om daar afspraken over te maken. Wie betaalt bijvoorbeeld wat, hoe zien jullie inkomsten en uitgaven er individueel en samen uit. Wie weet kunnen jullie samen nadenken over een zero-based budget (hier lees je wat dat is en waarom het handig kan zijn) of kom je erachter dat er enkele gewoontes zijn die jullie makkelijk kunnen vermijden, waardoor sparen (of een schuld afbetalen) een stuk makkelijk zal gaan.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.