Gedrag

Alles wat je als ouder moet weten over het gedrag van je kind.

ADD

ADD

ADD (Attention Deficit Disorder) is een aandachtstekort- en concentratiestoornis. Het is verwant aan ADHD, maar daar speelt ook hyperactitvi(...)

ADHD

ADHD staat voor Attention Deficit and Hyperactivity Disorder. Dit houdt in: een aandachtstekortstoornis met hyperactiviteit en impulsiviteit(...)
ADHD
Agressief

Agressief

Ongeremdheid hoort bij de puberteit. Een kleine tegenvaller leidt snel tot een gigantische uitval, maar voortdurend uitschelden, stelen uit (...)

Angstig en bang

Veel kinderen zijn wel eens bang. Angst is een gezond alarmsignaal en hoort erbij. Meest voorkomende enge dingen: Eigen verzinsels (krok(...)
Angstig en bang
Autisme

Autisme

Autisme is een stoornis in de prikkelverwerking. Mensen met autisme letten primair op details, zij kunnen geen globaal overzicht krijgen in (...)

Boos

Driftaanvallen komen op alle leeftijden voor, van peuter tot puber. 5 tips om een driftbui te voorkomen en 3 tips om ermee om te gaan. 1. S(...)
Boos
Emoties

Emoties

De zes basisemoties zijn: angst woede blijdschap verdriet walging (extreme afkeuring)  verbazing Iedereen kent deze emoties e(...)

Erfelijkheid

Gedrag is deels erfelijk, deels door de omgeving bepaald en voor een groot deel onverklaarbaar. Ouders vinden het vaak moeilijk om te gaan m(...)
Erfelijkheid
Genderdysforie

Genderdysforie

Genderdysforie komt voort uit een gevoel van onbehagen over het eigen biologische geslacht.  Vaak gaat het samen met de wens om va(...)

Goede manieren

Goede manieren vormen een stevige basis voor later. Weten hoe je je moet gedragen geeft zelfvertrouwen. Kinderen goede manieren leren beteke(...)
Goede manieren
Grenzen overschrijden

Grenzen overschrijden

Te veel drinken, spullen vernielen, cyberpesten… Pubers overschrijden grenzen. Om te zien hoe ver ze kunnen gaan of gewoon, uit nieuw(...)

Hechten

Eén op de drie kinderen is een onveilig gehecht kind. Als volwassene hebben deze kinderen problemen met zelfvertrouwen, leervermogen (...)
Hechten
Heimwee

Heimwee

Heimwee betekent letterlijk het verlangen naar de geboortegrond, naar huis. De kern van heimwee bij kinderen is scheidingsangst: bang zijn d(...)

Hoogsensitief

Een hoogsensitief kind is teruggetrokken, vroeg wijs, snel van slag en heel gevoelig. Ze nemen meer in zich op dan andere kinderen en hebben(...)
Hoogsensitief
Jaloers

Jaloers

Jaloezie speelt in vrijwel alle gezinnen weleens een rol, zowel tussen kinderen als tussen ouders. Bijna altijd gaat het bij jaloezie o(...)

Jongens en meisjes

Karakterverschillen tussen de seksen zijn aangeboren, tonen onderzoeken aan. Jongens zijn van nature ‘mannelijker’ in hun gedrag(...)
Jongens en meisjes
Kattenkwaad

Kattenkwaad

Bijna alle kinderen doen wel eens iets wat niet mag. Ze stelen een rolletje drop, vernielen dingen of plegen andere meer of minder ernstige (...)

Lichaamstaal

Slechts 7 procent van wat kinderen voelen, drukken ze in woorden uit. Non-verbale communicatie (lichaamstaal) geeft ouders veel meer houvast(...)
Lichaamstaal
Liegen

Liegen

Vanaf een jaar of 6 kunnen kinderen bewust liegen. Vaak liegen ze omdat ze bang zijn voor de straf die ze krijgen als ze eerlijk zeggen wat (...)

Meidenvenijn

Ouders met dochters weten er vaak alles van: meidenvenijn. Tussen meisjes gelden andere wetten dan tussen jongens. Wordt de hiërarchie (...)
Meidenvenijn
Niet luisteren

Niet luisteren

Slecht luisteren, niet luisteren, Oost-Indisch doof. Bijna alle ouders met kinderen kunnen erover meepraten. Niet luisteren kan verschillen(...)

Onhandig (dyspraxie)

Ruim 5 tot 10 procent van de schoolgaande kinderen heeft veel last van onhandigheid, waarvan 1 tot 2 procent echt dyspractisch is. Er is spr(...)
Onhandig (dyspraxie)
Onrust

Onrust

Terug naar school: na een vakantie moet je gezin weer in het gareel. Naast het dagelijks ritme dat school meebrengt zijn er clubjes, sporten(...)

Onzeker

Onzeker, angstig en agressief gedrag kunnen dicht bij elkaar liggen. Het is vaak een vraag om steun. Hoe herken je onzekerheid? Een onze(...)
Onzeker
Persoonlijkheid

Persoonlijkheid

Ouders die begrijpen wat voor type persoonlijkheid hun kind is, kunnen beter omgaan met specifieke karaktertrekjes en de manier waarop het k(...)

Pestgedrag

Een op de zes kinderen wordt regelmatig gepest. Een op de twintig is zelf een pester. Ofwel: in elke gemiddelde basisschoolklas zitten zo&rs(...)
Pestgedrag
Plek in het gezin

Plek in het gezin

De plek die een kind in het gezin inneemt – oudste, middelste, jongste – is een van de factoren die een karakter beïnvloede(...)

Populair gedrag

Of ze nou de sportieve bink zijn of een stoere eenling die zogenaamd nergens bij hoort, ze willen allemaal hetzelfde: respect. Maar wat maak(...)
Populair gedrag
Ruzie maken

Ruzie maken

Ruzies tussen broertjes en zusjes zijn heel normaal en af en toe noodzakelijk om de plaats binnen het gezin te bepalen. Ruzie maken vormt hu(...)

Schamen

Je schamen voor je ouders. In het algemeen speelt dat niet tot kinderen een jaar of tien zijn. Daarna - en zeker in hun puberteit – ku(...)
Schamen
Sociale vaardigheid

Sociale vaardigheid

Plezier maken met vriendjes en vriendinnetjes. Keuzes kunnen maken. Of jezelf bezighouden. Het zijn enkele sociale vaardigheden die het leve(...)

Stelen

Veel jongeren die stelen, beginnen daar rond hun dertiende mee. Meer meiden dan jongens worden voor winkeldiefstal gepakt. Vaak gaat het om (...)
Stelen
Stoeien

Stoeien

Stoeien en (spel)judo is goed voor de motoriek en het zelfvertrouwen. Kinderen die onzeker, angstig of agressief gedrag vertonen, hebben vaa(...)

Stotteren

Vijf procent van de kinderen stottert, maar uiteindelijk blijft maar 1 procent zijn hele leven in meer of mindere mate stotteren. Jongens st(...)
Stotteren
Stress

Stress

Stress is een in principe ‘gezonde’ reactie op gevaar. Spanning wordt een probleem als het te lang duurt en te intens is. Klach(...)

Verlegen

Als kinderen rond hun tweede levensjaar merken dat ze een individu zijn, kan verlegenheid gaan optreden. Vanaf 4-5 jaar neemt dat weer af. I(...)
Verlegen
Vervelen

Vervelen

Elk kind verveelt zich wel eens. Zeker tijdens (lange) vakanties of slecht weer. Wat ouders ook voorstellen, het antwoord is: ‘Geen zi(...)

Vloeken en schelden

Kinderen vloeken om dezelfde reden als volwassenen: om zich te ontladen. Maar de emotie die eraan ten grondslag ligt, kan enorm verschillen:(...)
Vloeken en schelden
Vriendschappen

Vriendschappen

De meeste kinderen krijgen vriendjes in de peuter- en kleuterleeftijd. Vriendschap in die periode zijn gebaseerd op ‘veilig voelen&rsq(...)

Weglopen

Elk jaar lopen er in Nederland rond de 25.000 kinderen weg. Meestal zijn ze boven de 14 jaar oud. Van alle thuiswonende kinderen heeft 6 pro(...)
Weglopen
Zelfstandig

Zelfstandig

Zelfstandigheid is een van de belangrijkste eigenschappen die ouders hun kind kunnen meegeven. Het besef dat je jezelf wel redt, wat er ook (...)

Populaire artikelen over Gedrag

Tips van de redactie