Laura Saija
Laura Saija Social media 30 sep 2022
Leestijd: 3 minuten

Zo kun je het social media gebruik van je kind in de gaten houden

Of we het nou willen of niet, onze kinderen groeien op in een wereld waarin social media dagelijks gebruikt wordt. Gelukkig zijn we niet, zoals onze eigen ouders, helemaal beginners op dit gebied. Van sommige apps kunnen we de gevaren goed inschatten, toch zijn er een aantal dingen om in de gaten te houden.

We zijn als ouder dus best in staat om mee te praten over social media, maar wat kun je nog doen om het social media gebruik van je kind enigszins te reguleren?

Social media gebruik van je kind in de gaten houden

Deze dingen zijn goed om in je achterhoofd te houden.

Blijf zelf op de hoogte

Welke sites en apps worden er gebruikt onder jongeren en belangrijker nog; welke apps gebruikt je kind? Vraag eens wat je zoon of dochter aan het doen is op de app of je even mee mag kijken.

Misschien heb je een aantal social media zelf ook, zoals WhatsApp, Facebook en Instagram. Gebruik je kennis en blijf op de hoogte van de ontwikkelingen. Is je kind een echte TikTokker? Verdiep je dan in het platform om te zien waarom je kind het zo leuk vind en wat de eventuele gevaren kunnen zijn.

Leer je kind over online delen

Uitleggen wat de gevaren zijn van social media, je kunt er niet vroeg genoeg mee beginnen. Er zijn dingen die een kind beter niet online kan delen zoals persoonlijke gegevens. Helemaal als het gaat om gevoelige informatie als een bankrekeningnummer of een adres gaat.

Persoonlijke informatie kan ook een stapje verder gaan, als je kind bijvoorbeeld gevraagd wordt om pikante foto’s van zichzelf te sturen. Als ouder lijkt het misschien voor de hand liggend, maar toch is het een gesprekje waard. Een kind kan dit soort gevoelige foto’s als snel sturen naar iemand waar hij of zij verliefd op is.

Het kan ook helpen om een voorbeeld aan te halen, zoals het verhaal van Francien dat je hier kunt lezen. Graaf in je geheugen, misschien heb je zelf of heeft iemand in je omgeving iets meegemaakt vroeger.

Herken de signalen van online pesten

Alle kinderen reageren natuurlijk anders op pestgedrag op social media. Het ene kind zal het graag aan je willen vertellen terwijl het andere kind zich liever terugtrekt. Er zijn wel een aantal signalen die je kunt herkennen als een kind dat online gepest wordt.

Een kind dat online gepest wordt kan veel alleen thuis zitten en vermijd graag openbare gelegenheden. Je kunt ook letten op de manier waarop er op de telefoon wordt gereageerd, een paniekerige reactie op een bericht. Laat je niet afschepen als ze de telefoon bij je weg proberen te houden.

Stel grenzen

Als je merkt dat je kind niet goed kan omgaan met social media, kun je grenzen gaan stellen. Je bent en blijft ouder en soms is het nodig om een kind te beschermen. Zeker bij kinderen onder de twaalf jaar kun je alles controleren.

Naarmate een kind ouder wordt heb je misschien minder controle over het social media gebruik, maar ook dan kun je nog eisen stellen of regels invoeren voor telefoongebruik.

Dit is hoe de social media accounts van je kind wél (of juist niet) kunnen bijdragen aan zijn carrière

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.